Γουατεμάλα: Σε φυλάκιση 16 χρόνων για διαφθορά καταδικάσθηκε ο πρώην πρόεδρος Πέρεθ Μολίνα

Array

Ο πρώην πρόεδρος της Γουατεμάλας Otto Pérez Molina καταδικάστηκε την Τετάρτη σε 16 χρόνια φυλάκιση αφού δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για εγκλήματα διαφθοράς κατά τη διάρκεια της θητείας του μεταξύ 2012 και 2015.

Ο Pérez, ένας 72χρονος συνταξιούχος στρατιωτικός, βρίσκεται ήδη στη φυλακή για επτά χρόνια κατηγορούμενος ότι ηγήθηκε ενός δικτύου τελωνειακής απάτης στην υπόθεση γνωστή ως La Línea, η οποία οδήγησε στη φυλάκιση και την παραπομπή του.

Το δικαστήριο καταδίκασε επίσης την αντιπρόεδρο του, Roxana Baldetti, σε 16 χρόνια, η οποία το 2018 είχε ήδη καταδικαστεί σε 15ετή ποινή φυλάκισης για την εκτροπή εκατομμυρίων δολαρίων σε ένα άλλο εμβληματικό σκάνδαλο διαφθοράς, γνωστό ως Agua Mágica, το οποίο σημάδεψε την θητεία της.

Κατά τη διάρκεια μιας διακοπής της ακρόασης, ο Πέρεθ επέκρινε τη διαδικασία εναντίον του και ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

«Αισθάνομαι απογοητευμένος», είπε στους δημοσιογράφους εμφανώς θυμωμένος.

Ο πρώην κυβερνήτης ανέλαβε τα καθήκοντα του υποσχόμενος ισχυρό χέρι κατά του εγκλήματος με το Κόμμα Πατριωτών, αλλά έπρεπε να παραιτηθεί μαζί με τον Μπαλντέτι μήνες πριν παραδώσει την εξουσία εν μέσω έντονων διαδηλώσεων.

Η La Línea ήταν μια υπόθεση που διερευνήθηκε από την σχεδόν ανύπαρκτη Διεθνή Επιτροπή κατά της Ατιμωρησίας στη Γουατεμάλα (CICIG), που χρηματοδοτείται από τον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το CICIG,  το κράτος έχασε  3,5 εκατομμύρια δολάρια και ο Pérez αλλά και η Baldetti έλαβαν μέρος από αυτά τα χρήματα.

Το δικαστήριο την Τετάρτη έκρινε και τους δύο ένοχους για παράνομη συναναστροφή και τελωνειακή απάτη στην υπόθεση, και τους υποχρέωσε να πληρώσουν πρόστιμο ίσο με ένα εκατομμύριο δολάρια, αλλά δεν μπόρεσε να αποδείξει τον παράνομο πλουτισμό, ένα τρίτο έγκλημα για το οποίο κατηγορήθηκαν.

Πηγή: Reuters

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος