Γουατεμάλα: Αυξάνεται η εκρηκτική δραστηριότητα στο ηφαίστειο Φουέγο

Array

Στο ηφαίστειο Φουέγο, περίπου 35 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Γουατεμάλας, καταγράφεται αύξηση της εκρηκτικής δραστηριότητας, ενημέρωσε χθες Κυριακή το Εθνικό Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας (INSIVUMEH) του κράτους της κεντρικής Αμερικής. Τα όργανα μέτρησης ανιχνεύουν από δύο ως πέντε ηφαιστειακές εκρήξεις την ώρα και καθιζήσεις μέτριας και μεγάλης ισχύος, ανέφερε το Ινστιτούτο.

Κατά το INSIVUMEH, «νέφος ηφαιστειακής τέφρας υψώθηκε (στον ουρανό) και ο άνεμος τις παρέσυρε σε απόσταση μεταξύ 10 και 15 χιλιομέτρων προς δυτική και νοτιοδυτική κατεύθυνση», πλήττοντας εννιά κοινότητες στους πρόποδες του ηφαιστείου, το στόμιο του οποίου υψώνεται στα 3.763 μέτρα. Το ινστιτούτο προειδοποίησε ότι η αύξηση της ηφαιστειακής δραστηριότητας ίσως οδηγήσει να «σχηματιστεί ροή λάβας» προς πολλά φαράγγια, όπως είχε συμβεί ήδη την 4η Ιουλίου.

Ο Ροδόλφο Γκαρσία, εκπρόσωπος της Πολιτικής Προστασίας, ανέφερε πως δεν έχει γίνει καμία εκκένωση κοινότητας μέχρι στιγμής, προσθέτοντας πως ενημερώνονται διαρκώς οι κοινότητες κοντά στο ηφαίστειο.

Την 3η Ιουνίου 2018, ισχυρή ηφαιστειακή έκρηξη ακολουθούμενη από την έκλυση πυροκλαστικών ροών είχε αποτέλεσμα να σβηστεί από τον χάρτη η κοινότητα Σαν Μιγκέλ Λος Λότες και μέρος του δρόμου προς την κοντινή πόλη Αλοτενάνγκο. Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων έκανε λόγο για 215 νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες και πολλούς αγνοούμενους, ορισμένοι από τους οποίους δεν βρέθηκαν ποτέ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος