Γουατεμάλα: Ένας νεκρός και τέσσερις τραυματίες σε διαδήλωση υπέρ του νέου προέδρου

Ο υπουργός Εσωτερικών της απερχόμενης κυβέρνησης της Γουατεμάλας Νταβίντ Μπαρριέντος υπέβαλε τη Δευτέρα το βράδυ την παραίτησή του μετά τον πρώτο θάνατο διαδηλωτή κατά τη διάρκεια των συνεχών διαμαρτυριών που συγκλονίζουν το τελευταίο διάστημα τη χώρα της Κεντρικής Αμερικής, με αίτημα μια ομαλή μετάβαση προς την ανάληψη της εξουσίας από τον νεοεκλεγέντα σοσιαλδημοκράτη πρόεδρο Μπερνάρντο Αρέβαλο.

Από την ημέρα του θριάμβου του στις κάλπες, η γενική εισαγγελέας της Γουατεμάλας Κονσουέλο Πόρρας έχει βάλει στο μικροσκόπιο τη νομική υπόσταση του «Κινήματος Σπόρος», του πολιτικού σχηματισμού που ηγείται ο κ. Αρέβαλο. Σαν αποτέλεσμα, χιλιάδες οπαδοί του κεντροαριστερού ηγέτη ξεχύθηκαν στους δρόμους της χώρας για να διαμαρτυρηθούν για μια διαδικασία που φοβούνται ότι μπορεί να εξελιχθεί σε «νομικό πραξικόπημα» και να ακυρώσει ακόμη και την ανάληψη των καθηκόντων από το νέο πρόεδρο τον ερχόμενο Ιανουάριο, με απρόβλεπτες επιπτώσεις.  

Αν και μέχρι σήμερα οι διαδηλώσεις είχαν εξελιχθεί σχετικά ομαλά, με ειρηνικό χαρακτήρα, χθες σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια σε πορεία που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Μαλακατάν, στα δυτικά της χώρας, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας διαδηλωτής και να τραυματιστούν άλλοι τέσσερις.

Η αστυνομία έκανε λόγο για μια ομάδα 50 ατόμων που επιτέθηκε στους διαδηλωτές κρατώντας ρόπαλα και πετώντας πέτρες και βεγγαλικά. Η ταυτότητα των δραστών ακόμη είναι άγνωστη, όμως έγινε γνωστό ότι πραγματοποιήθηκαν 11 συλλήψεις.

Σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Μπερνάρντο Αρέβαλο υποστήριξε τους διαδηλωτές και κάλεσε τις αρχές να εγγυώνται την ασφάλεια των πολιτών που διαμαρτύρονται ειρηνικά.      

Πηγές: Reuters, EFE

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος