Γονιδιακό φάρμακο που μειώνει τις καρδιακές παθήσεις κατά 50% αρχίζει να χορηγεί το Βρετανικό σύστημα υγείας

Ανταπόκριση – Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Ένα νέο φάρμακο για τη μείωση της LDL (κακής) Χοληστερίνης, το οποίο μειώνει τις καρδιακές παθήσεις κατά 50%, θα είναι διαθέσιμο πλέον από το βρετανικό ΕΣΥ (NHS).

Η επαναστατική νέα θεραπεία, Inclisiran, θα χορηγείται σε ασθενείς με ένεση δύο φορές το χρόνο, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με τις στατίνες, για τον έλεγχο των επιπέδων χοληστερίνης τους.

Μειώνοντας την LDL Χοληστερίνη στο αίμα μειώνονται τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια, γιατί δεν δημιουργούνται αθηροσκληρωτικές πλάκες που να στενεύουν τον αυλό των αρτηριών.

Εκτιμάται ότι το Ιnclisiran (LEQVIO®) θα μπορούσε να αποτρέψει 55.000 καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά, σώζοντας 30.000 ζωές μέσα στην επόμενη δεκαετία εντός χώρας. 

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο ενώ ευθύνονται για το ένα τέταρτο των θανάτων ετησίως στην Αγγλία. 140.000 άνθρωποι πεθαίνουν από την πάθηση κάθε χρόνο.

Οι δοκιμές έδειξαν ότι με δυο ενέσεις το χρόνο, του συνθετικού φαρμάκου ολιγονουκλεοτιδίου Inclisiran (small interfering RNA ή siRNA),  η LDL Χοληστερίνη μειώνεται περισσότερο από 50%, συγκριτικά με την αρχική τιμή της.

Το βρετανικό σύστημα υγείας ξεκινά την χορήγηση του ενέσιμου φαρμάκου σε μία άνευ προηγουμένου κλίμακα, καθώς το NHS και ο κατασκευαστής Novartis έχουν συνάψει μια συμφωνία που επιτρέπει την διάθεση του inclisiran σε προσιτή και οικονομικά αποδοτική τιμή. 

Περισσότεροι από δύο στους πέντε ανθρώπους στην Αγγλία έχουν υψηλή χοληστερίνη. Περίπου 6,5 εκατομμύρια ενήλικες στην Αγγλία λαμβάνουν σήμερα φάρμακα για τη μείωση των λιπιδίων όπως οι στατίνες.

Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας Σάτζιντ Τζάβιντ είπε:

“Αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα για την αντιμετώπιση της μάστιγας των καρδιακών παθήσεων, που τραγικά σκοτώνουν χιλιάδες κάθε χρόνο.”

Η καρδιακή ανεπάρκεια επηρεάζει σχεδόν 550.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο και κοστίζει στο NHS περίπου 2,3 δισ. στερλίνες (2.68 δισ. ευρώ) ετησίως.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος