Γκουτέρες από Πακιστάν: Ο κόσμος πληρώνει «τρομερό τίμημα» για την εξάρτησή του από τα ορυκτά καύσιμα

Array

Οι αναπτυσσόμενες χώρες πληρώνουν το «τίμημα» της παγκόσμιας εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, κατά την δεύτερη ημέρα της περιοδείας του στο Πακιστάν που έχει πληγεί από καταστροφικές πλημμύρες. «Σταματήστε αυτή την τρέλα» είπε.

«Το Πακιστάν και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες πληρώνουν τρομερό τίμημα για την αδιαλλαξία των χωρών με τις μεγαλύτερες εκπομπές, που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα», είπε σχετικά ο Αντόνιο Γκουτέρες σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Από το Ισλαμαμπάντ, απευθύνω μια παγκόσμια έκκληση: σταματήστε αυτή την τρέλα. Επενδύστε από τώρα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Βάλτε τέλος στον πόλεμο ενάντια στη φύση», δήλωσε.

Σχεδόν 1.400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Ιούνιο σε αυτές τις πλημμύρες. Διπλάσιες σε ένταση λόγω της κλιματικής αλλαγής, προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις της εποχής των μουσώνων και έχουν καλύψει το ένα τρίτο του Πακιστάν –μια περιοχή με έκταση σχεδόν όσο το Ηνωμένο Βασίλειο– καταστρέφοντας κατοικίες, επιχειρήσεις, οδικά δίκτυα, γέφυρες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Ο Γκουτέρες ελπίζει ότι η επίσκεψή του θα παροτρύνει τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει οικονομικά τη χώρα, που εκτιμά ότι χρειάζεται τουλάχιστον 10 δισεκ. δολάρια για να αποκατασταθούν και ανοικοδομηθούν οι υποδομές που υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν.

Ο Γκουτέρες έφθασε σήμερα στην επαρχία Σιντ, πριν πετάξει πάνω από ορισμένες από τις πλέον πληγείσες περιοχές κατευθυνόμενος προς στο Μπαλουχιστάν, μια ακόμα επαρχία που υπέστη μεγάλο πλήγμα.

«Είναι δύσκολο να μην συγκινείται κανείς όταν ακούει τόσο λεπτομερείς περιγραφές της τραγωδίας», δήλωσε ο Γκουτέρες αφού έφθασε στη Σιντ, σύμφωνα με βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του πρωθυπουργού Σεχμπάζ Σαρίφ. «Το Πακιστάν χρειάζεται τεράστια οικονομική στήριξη. Δεν είναι θέμα γενναιοδωρίας, είναι θέμα δικαιοσύνης».

Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον υπουργό Ενημέρωσης Μαριγιούμ Αουρανγκζέμπ φαίνεται ο Γκουτέρες, καθισμένος δίπλα στον Σαρίφ, να βλέπει τις πλημμυρισμένες περιοχές από το παράθυρο του αεροπλάνου.

«Αδιανόητο», δήλωσε ο Γκουτέρες, αντικρίζοντας το μέγεθος της καταστροφής.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος