Γκάζπρομ: οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου έχουν ήδη αρχίσει να επηρεάζουν αρνητικά τη ζήτηση

ανταπόκριση: Aχιλλέας Πατσούκας

Η Γκάζπρομ δεν αναμένει αισθητή πτώση στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη τους επόμενους μήνες, αλλά το κόστος της στα 1.000 $ ανά χίλια κυβικά μέτρα δεν είναι βιώσιμο και αυτή η κατάσταση έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει αρνητικά τη ζήτηση. Αυτό ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής διάσκεψης ο επικεφαλής του τμήματος εκμετάλλευσης φυσικού αερίου της Γκάζπρομ, Αλεξάντερ Ιβάννικοφ.

“Ακόμη και ως άμεσοι δικαιούχοι του τρέχοντος περιβάλλοντος της αγοράς, δεν θεωρούμε σταθερές τις τιμές του φυσικού αερίου στα 1.000 $ ανά 1.000 κυβικά μέτρα. Βλέπουμε ότι αυτές έχουν ήδη αρχίσει να επηρεάζουν αρνητικά τη ζήτηση.

Στην Ευρώπη και την Ασία, οι τιμές για προθεσμιακές συμβάσεις φυσικού αερίου δεν σημαίνουν και σημαντική πτώση των τιμών για τους επόμενους μήνες.Η κατάσταση στην ευρωπαϊκή αγορά το τρίτο τρίμηνο ήταν αισθητά διαφορετική από ό,τι είδαμε νωρίτερα. Οι υψηλές τιμές οδήγησαν σε ελαφρά μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους”, σημείωσε .

Αντίστοιχα η μέση τιμή του φυσικού αερίου μας στην ευρωπαϊκή αγορά το τρίτο τρίμηνο ήταν η υψηλότερη των τελευταίων 7 ετών και σε όρους ρουβλίου, η υψηλότερη σε ολόκληρη την ιστορία της Γκάζπρομ, προσέθεσε ο Ιβάννικοφ.

Ο επικεφαλής του τμήματος εκμετάλλευσης φυσικού αερίου της Γκάζπρομ σημείωσε ότι η μέση τιμή των προμηθειών φυσικού αερίου στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ επίσης να αυξάνεται.

“Αυτό οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των τιμών στις χώρες της Βαλτικής”. Την ίδια στιγμή εξήγησε πως οι όγκοι εξαγωγών φυσικού αερίου της Γκαζπρόμ το 2022 δεν θα είναι χειρότεροι από το 2020-2021, καθώς η παραγωγή της Γκάζπρομ βρίσκεται στο μέγιστο επίπεδο από το 2008. Την ίδια στιγμή και τα κέρδη της Γκαζπρόμ το 2022 μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα ρεκόρ, δήλωσε ο Αλεξάντερ Ιβάννκοφ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος