Γκας Μπιλιράκης: Σύμμαχοι σαν την Ελλάδα είναι εξαιρετικά πολύτιμοι για τις Ηνωμένες Πολιτείες (video)

Ουάσιγκτον – Ανταπόκριση: Λένα Αργύρη

Στην νέα φάση που εισέρχονται οι σχέσεις ΗΠΑ Ελλάδος και στη σημασία της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον αναφέρθηκε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Γκας Μπιλιράκης: «Νομίζω ότι είναι μια καταπληκτική, είναι μια εξαιρετική επίσκεψη και ο κόσμος συνειδητοποιεί, οι ΗΠΑ συνειδητοποιούν ότι πρέπει να στηρίξουν την Ελλάδα. Ξέρετε ότι δεν υπάρχουν πολλές χώρες που έχουν αυτή την ευκαιρία. Να απευθύνει ο ηγέτης τους ομιλία σε κοινή συνεδρίαση των δυο σωμάτων του Κογκρέσου. Εργάστηκα πολύ πάνω σε αυτό για πολύ καιρό, οπότε είμαι πολύ ευχαριστημένος, είναι σχεδόν σαν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα».

Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στην Φλόριντα, λέει ότι «σύμμαχοι σαν την Ελλάδα είναι εξαιρετικά πολύτιμοι για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν συμβαίνει το ίδιο όπως προσθέτει με την Τουρκία η οποία μονίμως απογοητεύει με την στάση της.

Η Ελλάδα είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος των ΗΠΑ. Η Τουρκία δεν είναι καλός σύμμαχος, ένα ακόμη παράδειγμα είναι ότι παραμένουν ουδέτερες όσον αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ γνωρίζουν καλά ότι μπορούν να βασιστούν στην Ελλάδα και πρέπει ως χώρα να είμαστε εξαιρετικά υποστηρικτικοί προς την Ελλάδα. Η Τουρκία δεν ήταν ποτέ καλός σύμμαχος, πρέπει να λογοδοτήσουν για μια σειρά θεμάτων και συμπεριφορών. Η στάση της Τουρκίας στην Ουκρανία δεν πιστεύω ότι είναι έντιμη, δεν έχουν στο μυαλό τους το συμφέρον της Ουκρανίας, νομίζω ότι έχουν το δικό τους συμφέρον να τους καθοδηγεί».

Ο κ. Μπιλιράκης σχολιάζοντας το ενδεχόμενο αγοράς αμερικανικών F -16 από την Άγκυρα λέει ότι κάτι τέτοιο πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο.

«Πιστεύω ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εμποδίσουμε αυτή τη συναλλαγή μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ. Έχουμε ευθύνη και καθήκον να προστατεύσουμε την Ελλάδα και την κυριαρχία της Ελλάδας. Αυτο ήταν θέση της προηγούμενης κυβέρνησης γιατί όπως γνωρίζετε ο ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο ήταν πολύ υποστηρικτικός και το State Department σε κάποιο βαθμό ήταν πολύ υποστηρικτικό. Δεν θέλω να αλλάξουν τα πράγματα. Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι θα καλύπτουμε πάντα τα νώτα της Ελλάδος».

Ο Βουλευτής από την Φλόριντα δήλωσε απογοητευμένος από την απόσυρση της διπλωματικής στήριξης του αγωγού EASTMED από την Ουάσιγκτον και όπως είπε ελπίζει ο Λευκός Οίκος να αναθεωρήσει αυτή την “ανεξήγητη” όπως την χαρακτήρισε απόφαση. «Ελπίζω ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα αναθεωρήσει την στάση του σε αυτό το θέμα, επειδή αυτός ο αγωγός είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο για να μεταφέρουμε ενεργειακούς πόρους από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ προς τις νοτιοανατολικές χώρες, στους συμμάχους μας και σε όσους είναι εξαρτημένοι από την Ρωσία».

Πηγή:ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος