Γιβραλτάρ: Στο «σφυρί» σούπερ γιοτ Ρώσου ολιγάρχη, αξίας 75 εκατομμυρίων δολαρίων

Array

Δημοπρατήθηκε χθες Τρίτη στο Γιβραλτάρ, σούπερ γιοτ, αξίας 75 εκατομμυρίων δολαρίων, που φέρεται να ανήκει σε  Ρώσο δισεκατομμυριούχο. Είναι η πρώτη τέτοιου είδους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο και απο τότε που επιβλήθηκαν κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες.

Το Axioma είχε κατασχεθεί από τις αρχές του Γιβραλτάρ τον περασμένο Μάρτιο, αφότου η αμερικανική τράπεζα JP Morgan κατήγγειλε ότι ο φερόμενος ιδιοκτήτης του γιοτ, ο Ντμίτρι Πουμπιάνσκι, είχε αθετήσει τους όρους δανείου ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το μήκους 72,5 μέτρων γιοτ δημοπρατήθηκε στο Γιβραλτάρ μέσω ενός συστήματος κλειστών προσφορών που εστάλησαν ηλεκτρονικά, δήλωσε εκπρόσωπος του δικαστηρίου. Η διαδικασία αξιολόγησης των 63 προσφορών αναμένεται να διαρκέσει 10-14 ημέρες.

Το σούπερ γιοτ μπορεί να φιλοξενήσει 12 άτομα σε έξι καμπίνες και διαθέτει πισίνα, σπα, αίθουσα κινηματογράφου και εξοπλισμό για θαλάσσια σπορ.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η JP Morgan χορήγησε δάνειο 20,5 εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία Pyrene Investements Ltd (με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους), η οποία είναι θυγατρική της Furdberg Holding Ltd. Ιδιοκτήτης της Furdberg είναι ο Ντμίτρι Πουμπιάνσκι, ο οποίος ήταν ο εγγυητής για το δάνειο. Στα έγγραφα αναφέρεται ότι η Pyrene Investments αθέτησε τους όρους του δανείου, αφού ο Πουμπιάνσκι μεταβίβασε στις 4 Μαρτίου τις μετοχές του στη Furdberg και στη συνέχεια του επιβλήθηκαν κυρώσεις, εμποδίζοντας την αποπληρωμή του δανείου.

Σε βάρος του 58χρονου Ρώσου μεγιστάνα, του οποίου η περιουσία υπολογίζεται από το Forbes σε 2 δισεκατομμύρια δολαρία, επιβλήθηκαν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία λίγο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Πουμπιάνσκι ήταν μέχρι τον Μάρτιο ιδιοκτήτης και πρόεδρος του κατασκευαστή χαλυβδοσωλήνων OAO TMK, προμηθευτή του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος