Γιουβάλ Νώα Χαράρι στην ΕΡΤ: Η υπερσυγκέντρωση των data οδηγεί στη δικτατορία (video)

Για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η δημοκρατία εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού μίλησε στην ΕΡΤ και την Ανδριάνα Μαγγανιά ο καθηγητής Γιουβάλ Νώα Χαράρι, γνωστός ιστορικός και ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της εποχής, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η αύξηση της παρακολούθησης λόγω της κρίσης του κορονοϊού πρέπει να είναι αμφίδρομη.

«Οι νέες τεχνολογίες δίνουν τη δυνατότητα για μεγαλύτερη παρακολούθηση. Αυτό μερικές φορές είναι καλό, όπως σε περιόδους πανδημίας. Είναι καλό γιατί οι κυβερνήσεις μπορούν να συλλέγουν περισσότερες πληροφορίες για την ιατρική κατάσταση των πολιτών, ώστε να εμποδίσουν την εξάπλωση της πανδημίας. Αλλά πρέπει να υπάρχει ισορροπία. Πρέπει την ώρα που αυξάνεται η παρακολούθηση των πολιτών να αυξάνεται και η παρακολούθηση των κυβερνήσεων, παραδείγματος χάρη, όσον αφορά τα έξοδα τους. Οι κυβερνήσεις αυτή τη στιγμή ξοδεύουν δισεκατομμύρια ευρώ και δολάρια πολύ γρήγορα και αυτό πρέπει να γίνεται με μεγαλύτερη διαφάνεια. Τα δεδομένα είναι το ιερό δισκοπότηρο της εποχής μας» τόνισε.

Ερωτηθείς για το τι μπορούμε να κάνουμε ως πολίτες, ώστε να αποτρέψουμε την άνοδο νέων δικτατοριών και την επιστροφή του φασισμού, υπογράμμισε:

«Πρώτα από όλα να μην τους εκλέγουμε στην εξουσία. Πρέπει επίσης να ρυθμίσουμε τη ροή των δεδομένων παγκοσμίως. Πρέπει τα δεδομένα μου να χρησιμοποιούνται ώστε να με βοηθούν και να με προστατεύουν, όχι ώστε να με χειραγωγούν. Δεν πρέπει να επιτρέπουμε την υπερσυγκέντρωση των δεδομένων σε ένα μόνο μέρος. Η υπερσυγκέντρωση των δεδομένων οδηγεί στη δικτατορία».

Στο ερώτημα αν οι διεθνείς οργανισμοί και θεσμοί, όπως η Ε.Ε. ή τα Ηνωμένα Έθνη θεωρεί ότι θα επιβιώσουν, δεδομένου ότι ζούμε σε μία παγκοσμιοποιημένη κοινωνία αλλά ταυτόχρονα βλέπουμε την επιστροφή στο κράτος έθνος, απάντησε:

«Τα σημαντικότερα προβλήματα είναι παγκόσμια και δεν μπορούν να λυθούν σε επίπεδο κρατών. Εάν σκεφτείτε τον Covid είναι ένα ξεκάθαρο παράδειγμα. Εάν το πρόβλημα δεν λυθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, καμία χώρα δεν θα μπορεί να αισθάνεται ασφαλής. Το ίδιο συμβαίνει και με την κλιματική αλλαγή. Μπορεί να έχεις την πιο υπέροχη περιβαλλοντική πολιτική σε μία χώρα, αλλά εάν η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ρωσία δεν υιοθετήσουν παρόμοιες πολιτικές, τότε δεν θα έχεις όφελος. Τα κράτη έθνη μπορούν ακόμα να διαδραματίσουν σημαντικούς ρόλους όπως στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, της φορολογίας αλλά τα μεγάλα προβλήματα του 21ου αιώνα χρειάζονται παγκόσμια συνεργασία».

*Το νέο βιβλίο του Γιουβάλ Νώα Χαράρι «Sapiens, μία εικονογραφημένη Ιστορία, Τα θεμέλια του πολιτισμού» κυκλοφορεί το Νοέμβριο από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος