Γιατί οι κατσίκες σκαρφαλώνουν στα δέντρα στο Μαρόκο

Το Μαρόκο έχει πολλά σύμβολα, ένα από τα οποία είναι οι κατσίκες που σκαρφαλώνουν στα δέντρα. Πώς εξηγείται αυτό το φαινόμενο; Η απάντηση είναι απλή και πρακτική. 

Τα ασυνήθιστα δέντρα Argan φυτρώνουν στη σκονισμένη διαδρομή από το Μαρακές στην παραλιακή πόλη Essaouira. Αυτά τα αγκαθωτά φυτά καλλιεργούνται μόνο στο νοτιοδυτικό Μαρόκο και τη δυτική Αλγερία. Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα όμορφα, αλλά εξακολουθούν να έχουν τους εραστές τους – κοπάδια από πεινασμένες κατσίκες. Δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπεις  πάνω σε ένα μόνο δέντρο περισσότερα από δώδεκα κατσικάκια.

Κατσίκες στα δέντρα στο Μαρόκο.

Πώς εξηγείται αυτό το φαινόμενο; Οι καρποί των δέντρων αργκάν μοιάζουν με ζαρωμένη ελιά και ωριμάζουν κάθε χρόνο τον Ιούνιο. Αν και είναι πικρά, αποτελούν βασικό συστατικό της διατροφής της μαροκινής κατσίκας. Για να τα φάνε τα ζώα σκαρφαλώνουν μέχρι και 10 μέτρα. Η λιχουδιά της κατσίκας κρύβεται κάτω από την παχιά φλούδα του φρούτου, δηλαδή τον πολτό που καλύπτει τους ξηρούς καρπούς. Τι συμβαίνει μετά την κατανάλωση;

Οι κατσίκες ρίχνουν αχώνευτους ξηρούς καρπούς, τους οποίους συλλέγουν στη συνέχεια γυναίκες Βέρβεροι. Μαροκινές ιθαγενείς τα σπάνε για να πάρουν πολύτιμο λάδι. Το λάδι χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, στην παραγωγή καλλυντικών και στη γαστρονομία. 50 χιλιοστόλιτρα καθαρού ελαίου argan κοστίζουν 48 δολάρια. Ακριβό, αλλά αυτό συμβαίνει γιατί χρειάζονται περισσότερα από 27 κιλά φρούτων για να παραχθεί ένα λίτρο υγρού χρυσού. Στη μαροκινή κουζίνα, το λάδι χρησιμοποιείται συχνά στη μαγειρική, για παράδειγμα για να μουλιάσει το πρωινό ψωμί.

Οι αγρότες επωφελούνται από την “συνεργασία” με κατσίκες και αγοράζουν ολοένα και περισσότερες από αυτές, αλλά αυτό μπορεί να βλάψει την αντοχή των δέντρων. Από την άλλη, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας για τις γυναίκες της γειτονιάς. Οι κατσίκες στα δέντρα αποτελούν επίσης τουριστικό αξιοθέατο, επομένως όσο περισσότερες υπάρχουν, τόσο πιο συχνά έρχονται οι ταξιδιώτες να δουν αυτό το ασυνήθιστο φαινόμενο με τα μάτια τους. Οι συνεταιρισμοί των γυναικών λειτουργούν σχεδόν σε κάθε λόφο της περιοχής. Πολλά από αυτά, όπως ο συνεταιρισμός Marjana κοντά στην Ounagha, δείχνουν στους επισκέπτες πώς μοιάζει η διαδικασία παραγωγής του πολύτιμου ελαίου.

Επιμέλεια: Μαλγκοζάτα Ολσέφσκι

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος