Γιατί η Ρωσία στοχεύει την πόλη Σολεντάρ στην ανατολική Ουκρανία

Array

Οι ρωσικές και οι ουκρανικές δυνάμεις ενεπλάκησαν σε έντονες μάχες την Τετάρτη για την πόλη Σολεντάρ στην ανατολική Ουκρανία – ένα σημαντικό ορόσημο στην προσπάθεια της Μόσχας να καταλάβει ολόκληρη την περιοχή του Ντονμπάς – με τους Ρώσους να φαίνεται να έχουν το πάνω χέρι. Η κατάληψη της Σολεντάρ και των αλατωρυχείων της από τη Μόσχα θα είχε συμβολική, στρατιωτική και εμπορική αξία για τη Ρωσία. Δείτε γιατί.

Η κατάληψη της Σολεντάρ από τη Ρωσία, η οποία είχε προπολεμικό πληθυσμό λίγο πάνω από 10.000 κατοίκους, θα ήταν μια σπάνια επιτυχία για τα στρατεύματα της Μόσχας μετά τις υποχωρήσεις στο βορρά, τα βορειοανατολικά και το νότο πέρυσι.

Βρίσκεται στην περιοχή Ντονέτσκ της Ουκρανίας, την οποία η Μόσχα ισχυρίστηκε μονομερώς ότι προσάρτησε τον Σεπτέμβριο, παρά το γεγονός ότι κατέλαβε μόνο ένα μέρος της περιοχής. Η κατάληψη της περιοχής θεωρείται ευρέως ως πολεμικός στόχος του Κρεμλίνου.

Η ομάδα των Ρώσων μισθοφόρων Βάγκνερ έχει διαδραματίσει εξέχοντα ρόλο στην επίθεση και ο επικεφαλής της, ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την κατάληψη της πόλης για να αναβαθμίσει τα διαπιστευτήρια της οργάνωσής του στη Ρωσία.

Επίθεση στο Μπαχμούτ

Η Σολεντάρ βρίσκεται λιγότερο από 10 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης Μπαχμούτ, όπου μαίνονται εδώ και μήνες συγκρούσεις σε μια από τις πιο αιματηρές μάχες του πολέμου, που ονομάστηκε «κρεατομηχανή». Εάν η Ρωσία καταφέρει να καταλάβει τη  Σολεντάρ, θα είναι πιθανότατα σε θέση να χρησιμοποιήσει αυτή τη θέση για να εντείνει την επίθεσή της στο Μπαχμούτ. Θα μπορούσε επίσης να προσπαθήσει να επιτεθεί στην οπισθοφυλακή της Ουκρανίας εκεί για να περικυκλώσει την πόλη.

«Αλλά αυτό (η κατάληψη της Σολεντάρ) δεν θα σήμαινε ότι η ουκρανική αμυντική γραμμή ή το μέτωπο έχουν καταρρεύσει και ότι θα ήταν απαραίτητο να υποχωρήσουν σε νέες αμυντικές γραμμές», δηλώνει ο Ολεξάντρ Μουσιένκο, αναλυτής με έδρα το Κίεβο.

Αλατωρυχεία

Η Σολεντάρ φιλοξενεί επίσης σπηλαιώδη ορυχεία αλατιού που ανήκουν στην κρατική επιχείρηση Artemsil, η οποία κυριαρχούσε στην ουκρανική αγορά μέχρι που σταμάτησε την παραγωγή λίγους μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας. Η επιχείρηση έχει παραγάγει περισσότερους από 280 εκατομμύρια τόνους αλατιού από τότε που ιδρύθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα.

Γιατί η Ρωσία στοχεύει την πόλη Σολεντάρ στην ανατολική Ουκρανία
A1jsmiller, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

Τα ορυχεία φτάνουν σε βάθος 200-300 μέτρων και διαθέτουν σήραγγες συνολικού μήκους 300 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τοπικό τουριστικό ιστότοπο.

Η επιχείρηση θεωρούνταν κάποτε μία από τις μεγαλύτερες στην Ανατολική Ευρώπη και εξήγαγε αλάτι σε 20 χώρες. Ένα αερόστατο θερμού αέρα πέταξε κάποτε μέσα σε ένα από τα ορυχεία για να επιδείξει το βάθος τους.

Τα αλατωρυχεία θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως ένα εμπορικά προσοδοφόρο περιουσιακό στοιχείο και να χρησιμοποιηθούν επίσης για την αποθήκευση πυρομαχικών και όπλων εκτός εμβέλειας των ουκρανικών πυραύλων.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Πριγκόζιν ενδιαφερόταν να πάρει τον έλεγχο του αλατιού και του γύψου από τα ορυχεία κοντά στο Μπαχμούτ. Ο ίδιος ο Πριγκόζιν έχει μιλήσει για τις «υπόγειες πόλεις» του Μπαχμούτ, λέγοντας ότι μπορούν να φιλοξενήσουν στρατεύματα και άρματα μάχης.

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος