Για τους κινδύνους από την κρίση στη Λιβύη προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Μεγάλη προσοχή σχετικά με την πολιτική κρίση που συγκλονίζει τη Λιβύη επέδειξαν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης οι μεγαλύτερες δυνάμεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως και ο ίδιος ο οργανισμός, χωρίς ωστόσο να πάρουν θέση -εκτός της Ρωσίας- υπέρ της μιας από τις δύο ανταγωνιστικές κυβερνήσεις στη χώρα.

Συγκεκριμένα, για το ότι η κρίση για τον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας στη Λιβύη μπορεί να οδηγήσει σε αστάθεια και παράλληλες κυβερνήσεις, μίλησε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας η επικεφαλής πολιτικών υποθέσεων του ΟΗΕ.

«Η Λιβύη αντιμετωπίζει μια νέα φάση πολιτικής πόλωσης, που κινδυνεύει να διχάσει τους θεσμούς της ακόμη μια φορά και να ανατρέψει τα οφέλη που επετεύχθησαν τα τελευταία δυο χρόνια», είπε η Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο.

«Ο ΟΗΕ αναπτύσσει σημαντικές προσπάθειες για την επίλυση αυτής της κρίσης” προκειμένου “να υπάρξει συμφωνία σε συνταγματική βάση για τη διεξαγωγή των εκλογών μόλις καταστεί δυνατό”», διευκρίνισε, εξαίροντας το έργο της ειδικής συμβούλου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αμερικανίδας Στέφανι Ουίλιαμς.

Στην περίπτωση που δεν συμβεί αυτό, ο κίνδυνος είναι μια νέα διαίρεση των θεσμών «και η ακύρωση των κεκτημένων των δύο τελευταίων ετών», είπε ακόμα η ΝτιΚάρλο.

Πάντως, η Γαλλία ζήτησε εκ νέου τη «διαφύλαξη των κεκτημένων», οι ΗΠΑ υπενθύμισαν ότι οι Λίβυοι ήθελαν πρωτίστως εκλογές και η Αλβανία συνόψισε τη θέση της Δύσης μιλώντας για «προσοχή», «υπομονή», «αυτοσυγκράτηση».

Η δε Ρωσία, δια του αναπληρωτή πρεσβευτή της στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι, δήλωσε αντίθετα την υποστήριξή της στη νέα κυβέρνηση που διόρισε το κοινοβούλιο και έχει την έδρα της στην ανατολική Λιβύη. “Είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη διευθέτηση της κρίσης που έχει διαρκέσει πολύ καιρό”, δήλωσε.

Υπενθυμίζεται ότι η πολιτική κρίση της Λιβύης έχει κλιμακωθεί μετά την κατάρρευση των προγραμματισμένων εκλογών τον Δεκέμβριο που οργανώθηκαν στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής διαδικασίας για την επανένωση της χώρας έπειτα από χρόνια χάους και τον πόλεμο που ακολούθησε την υποστηριζόμενη από το ΝΑΤΟ εξέγερση το 2011.

Ο ΟΗΕ επιδιώκει την επίλυση της κρίσης, πιέζοντας για νέες εκλογές σύντομα και έχουν ζητήσει από τους πολιτικούς φορείς να συμμετάσχουν σε μια επιτροπή για την επίλυση των συνταγματικών και νομικών διαφορών που συνετέλεσαν στο να τορπιλιστούν οι προγραμματισμένες εκλογές του Δεκεμβρίου.

«Παρατηρούμε μια όλο και πιο απειλητική ρητορική, αυξανόμενες πολιτικές εντάσεις και διαιρέσεις ως προς την αφοσίωση μεταξύ των ενόπλων οργανώσεων στη δυτική Λιβύη», δήλωσε η ΝτιΚάρλο.

Αυτά αποτελούν ανησυχητικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης μεταξύ άλλων της αναστολής των εσωτερικών πτήσεων στη Λιβύη, πρόσθεσε σχετικά.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / AFP / Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος