Για ρατσιστικό έγκλημα κατηγορείται ο 18χρονος που σκότωσε 10 Αφροαμερικανούς στο Μπάφαλο

Ο νεαρός υπέρμαχος της ανωτερότητας της λευκής φυλής που σκότωσε δέκα Αφροαμερικανούς σε ένα σουπερμάρκετ στο Μπάφαλο, στα μέσα Μαΐου, διώκεται για «ρατσιστικό έγκλημα» από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Σε βάρος του Πέιτον Γκέντρον, 18 ετών, είχε ήδη ασκηθεί δίωξη, σε πολιτειακό επίπεδο, για «εσωτερική τρομοκρατία» και ανθρωποκτονίες. Με τη νέα κατηγορία ενδέχεται να προσαχθεί σε ξεχωριστή δίκη, σε ομοσπονδιακό δικαστήριο, και να του επιβληθεί η θανατική ποινή.

«Στο υπουργείο Δικαιοσύνης θεωρούμε ότι είναι νομικό και ηθικό καθήκον μας να αγωνιζόμαστε εναντίον των εγκλημάτων που υποκινούνται από το μίσος», είπε ο υπουργός Μέρικ Γκάρλαντ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, αφού συναντήθηκε με συγγενείς των θυμάτων.

Στις 14 Μαΐου, έπειτα από πολύμηνη προετοιμασία, ο 18χρονος πήγε στο σουπερμάρκετ Tops, ντυμένος με στρατιωτική στολή και οπλισμένος με ένα ημιαυτόματο τύπου AR-15 και με μια κάμερα που μετέδιδε τους φόνους σε απευθείας μετάδοση στο διαδίκτυο. Σκότωσε συνολικά δέκα ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους τρεις – σχεδόν όλα τα θύματα ήταν μαύροι.

Ο στόχος του ήταν «να εμποδίσει τους μαύρους να αντικαταστήσουν τους λευκούς (…) και να εμπνεύσει παρόμοιες επιθέσεις», αναφέρεται στο ομοσπονδιακό κατηγορητήριο, όπου αναλύεται μια θεωρία συνωμοσίας την οποία διακινούν οι λευκοί ρατσιστές.

Στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του δράστη οι αστυνομικοί βρήκαν ένα «μανιφέστο» που είχε γράψει τους προηγούμενους μήνες. Σε αυτό ανέλυε τα σχέδιά του και εξηγούσε ότι επέλεξε το σουπερμάρκετ Tops στο Μπάφαλο, σε απόσταση 300 χιλιομέτρων από το σπίτι του, επειδή σε εκείνη την περιοχή ζουν πολλοί Αφροαμερικανοί. Ο στόχος του, έγραφε, ήταν «να σκοτώσει όσο περισσότερους μαύρους ήταν δυνατόν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος