Γερμανοί ανταποκριτές φεύγουν από τη Ρωσία μετά τον νόμο – Πούτιν για τα ΜΜΕ

ανταπόκριση από το Βερολίνο, 2022-03-08: Γιώργος Παππάς

Η «Ένωση Γερμανών Δημοσιογράφων» (DJV) ζήτησε από όλους τους Γερμανούς δημοσιογράφους στη Ρωσία να εγκαταλείψουν τη χώρα το συντομότερο δυνατό για λόγους ασφάλειας. «Οι ξένοι ανταποκριτές πρέπει να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης, Φρανκ Ίμπεραλ, στην εφημερίδα «Αουγκσμπούργκερ Τσάιτουνγκ». Μετά τον νέο νόμο του Πούτιν για τα ΜΜΕ που απειλεί με αυστηρές ποινές όλους τους ανταποκριτές, «η ελεύθερη εργασία των δημοσιογράφων στη Ρωσία δεν είναι πλέον ασφαλής». Ο Ίμπεραλ ζήτησε από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στους δημοσιογράφους.

Μετά την ευθυγράμμιση των ρωσικών ΜΜΕ στη επίσημη γραμμή του Κρεμλίνου, το καθεστώς Πούτιν στρέφεται και κατά των ξένων δημοσιογράφων. Το πακέτο νόμων κατά της διάδοσης «ψευδών ειδήσεων» που ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή επιτρέπει τη μετάδοση της αλήθειας από τη Μόσχα μόνο με αποδοχή του κινδύνου επιβολής δρακόντειας ποινής. Όποιος αναφέρεται σε επιθετικό πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και δεκαπέντε ετών.

Κατόπιν αυτού, μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης, μεταξύ αυτών CNN και BBC, όπως και τα γερμανικά δημόσια κανάλια ARD, ZDF και άλλοι όμιλοι ΜΜΕ της Γερμανίας κάλεσαν τους ανταποκριτές τους στη Μόσχα να εγκαταλείψουν τη Ρωσία. Το ίδιο έπραξε και η «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» (FAZ), η οποία διατηρεί ανταποκριτές στη Μόσχα από το 1956. «Οι ανταποκριτές μας θα συνεχίσουν να μεταδίδουν ειδήσεις για τη Ρωσία με βάση τα όσα πληροφορούνται και σεβόμενοι τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας», σημείωσε η «FAZ», «από ένα μέρος, όπου θα μπορούν να μιλούν και να γράφουν ελεύθερα χωρίς την απειλή φυλάκισης».

«Η δουλειά τους δεν ήταν ποτέ εύκολη», θύμισε η «FAZ», μέχρι την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, οι αλλοδαποί δημοσιογράφοι δεν μπορούσαν να κυκλοφορούν στη χώρα ανεμπόδιστα. Τους παρακολουθούσαν, υπέκλεπταν τις συνομιλίες τους, τους καλούσαν να δώσουν εξηγήσεις, μερικές φορές ήταν υποχρεωμένοι να περιμένουν τη βίζα τους. «Αλλά ακόμη και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι κομμουνιστές στο Κρεμλίνο δεν έλεγαν στους ξένους δημοσιογράφους τι να γράψουν».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος