Γερμανο-ρωσικός μιντιακός πόλεμος: Η Μόσχα κλείνει τη DW – Αντίποινα στην απαγόρευση του RT DΕ

ανταπόκριση από το Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Έντονη αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης προκάλεσε η απόφαση του Κρεμλίνου να κλείσει το γραφείο της Deutsche Welle στη Μόσχα μετά την απαγόρευση του γερμανόφωνου, προπαγανδιστικού καναλιού RT DE από τη ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας.

Πρόκειται για μία «νομικά και ουσιαστικά απολύτως αβάσιμη» απόφαση με «καθαρά πολιτικά κίνητρα», σχολίασε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο, Wolfgang Buechner. Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει καμία ανάμειξη στην απόφαση της ρυθμιστικής αρχής «ZAK», η οποία λειτουργεί ανεξάρτητα, είπε ο εκπρόσωπος, το RT DE μπορεί να προσβάλει την απόφαση προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη, ενώ δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για τους δημοσιογράφους του RT DE. Ο Γερμανός εκπρόσωπος ζήτησε από τη ρωσική κυβέρνηση «να μην χρησιμοποιεί τα προβλήματα αδειοδότησης του καναλιού καταχρηστικά για τον περιορισμό του τύπου και ελεύθερης έκφρασης γνώμης» στη Ρωσία.

Την Τετάρτη 02. Φεβρουαρίου, η αρμόδια «Επιτροπή Αδειοδότησης και Εποπτείας» μέσων ενημέρωσης στη Γερμανία «ZAK» απαγόρευσε τη συνέχιση της λειτουργίας του γερμανικού προγράμματος του καναλιού RT DE, επειδή δεν είχε άδεια λειτουργίας, ούτε είχε υποβάλλει ποτέ σχετική αίτηση. Το γερμανόφωνο κανάλι RT DE είχε προσφορά μόνο στο διαδίκτυο τα τελευταία χρόνια, αλλά από τον περασμένο Δεκέμβριο επιχείρησε να μετεξελιχτεί σε κανονικό κανάλι, δεν διαθέτει όμως τη σχετική άδεια μετάδοσης ούτε στη Γερμανία ούτε σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Στην απόφαση αυτήν αντέδρασε χθες το υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα με αντίποινα. Ανακοίνωσε ότι κλείνει άμεσα το ανταποκριτικό γραφείο του γερμανικού, κρατικού καναλιού «Deutsche Welle» (DW) και αφαιρεί από τους δημοσιογράφους και συνεργάτες της τη διαπίστευσή τους στη Ρωσία. Επιπρόσθετα απαγορεύεται στην DW να εκπέμπει στη Ρωσία προγράμματα είτε μέσω δορυφόρου είτε με οιονδήποτε άλλο τρόπο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, με τον τρόπο αυτόν η Ρωσία αντιδρά στις «εχθρικές ενέργειες της Ομοσπονδιακής Γερμανίας» να απαγορεύσει την εκπομπή του γερμανόφωνου προγράμματος του ρωσικού καναλιού RT DE στη Γερμανία.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών αντικρούει κατηγορηματικά τη σύγκριση του καναλιού RT DE και της γερμανικής DW.

«Η Deutsche Welle λειτουργεί ως ανεξάρτητο ίδρυμα, οι συνεργάτες του οποίου εργάζονται για χρόνια στη Ρωσία ως ελεύθεροι δημοσιογράφοι, στη βάση του ισχύοντος νομικού πλαισίου και της απαιτούμενης διαπίστευσης», αναφέρει ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου. «Το RT DE εκπέμπει χωρίς άδεια και δεν έχει υποβάλλει καμία αίτηση αδειοδότησης, μολονότι υποχρεούται για τη μετάδοση ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος», προστίθεται σχετικά.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν επιτρέπεται ούτε θα επιχειρήσει να επηρεάσει τη διαδικασία αδειοδότησης, τονίζεται στην ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. Παραπέμπει δε στη δυνατότητα του καναλιού RT DE να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Η Deutsche Welle από την πλευρά της ανήγγειλε ήδη ότι θα προσβάλει δικαστικά στη Ρωσία την απόφαση του Κρεμλίνου να κλείσει το γραφείο της στη Μόσχα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος