Γερμανική κριτική στο βέτο της Ουγγαρίας για το Μεσανατολικό

Ανταπόκριση-Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Η Γερμανία ασκεί ανοιχτή κριτική στην Ουγγαρία για το βέτο που άσκησε στην έκδοση κοινής δήλωσης της ΕΕ για την κρίση μεταξύ Ισραήλ και Γάζας.
Στη χθεσινή διαβούλευση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, οι 26 από τους 27 συμφώνησαν «ότι το σημαντικότερο τώρα είναι να σιωπήσουν τα όπλα, για να μην υπάρξουν άλλα ανθρώπινα θύματα», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας στο δεύτερο δημόσιο κανάλι ZDF. «Τελικά μόνον η Ουγγαρία είχε διαφορετική άποψη», συμπλήρωσε ο Μάας.

“Είναι σημαντικό η ΕΕ να πάρει καθαρή θέση”, τόνισε ο Μάας. Και άλλοι παράγοντες στη διεθνή σκηνή, όπως οι ΗΠΑ, προσπαθούν να παρέμβουν διπλωματικά στις δύο πλευρές για να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός. Ο Γερμανός υπουργός παραδέχτηκε ότι όχι μόνον εντός της ΕΕ, αλλά και στο ΣΑ του ΟΗΕ «υπάρχουν πολύ διαφορετικές θέσεις για το μεσανατολικό». Ωστόσο, ζητούμενο είναι «όλοι όσοι έχουν επιρροή να την χρησιμοποιήσουν για να σιωπήσουν τα όπλα». Εάν επιτευχθεί αυτό, στη συνέχεια «πρέπει να τεθεί στο τραπέζι ένα σχέδιο» για τον τρόπο με τον οποίο μία των ημερών Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να περάσουν σε απ΄ ευθείας διαπραγματεύσεις.

Σημειώνεται ότι στη χθεσινή διαβούλευση οι 26 από τους 27 υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν στην έκκληση για «άμεσο τερματισμό της βίας» καθώς και σε «συμφωνία εκεχειρίας». Διαφώνησε η Ουγγαρία, ο υπουργός Εξωτερικών της οποίας επέκρινε την ΕΕ ότι τάσσεται κατά του Ισραήλ.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος