ertnews.gr

Πρώτη επίσκεψη στο Παρίσι της νέας υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας

09/12 13:33
Πρώτη επίσκεψη στο Παρίσι της νέας υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας

Η νέα υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, θέλει κοινή, ευρωπαϊκή στάση τόσο στην κρίση Ουκρανίας – Ρωσίας, όσο και έναντι της Κίνας.

Μία ημέρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, επισκέφθηκε το Παρίσι. Μετά τη συνάντηση με τον γάλλο ομόλογό της, Ιβ Λε Ντριάν, η Μπέρμποκ τόνισε ότι «η εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας είναι αδιαπραγμάτευτη». Προειδοποίησε τη Ρωσία ότι «θα πληρώσει μεγάλο πολιτικό και οικονομικό αντίτιμο με μία νέα παραβίαση της κρατικής οντότητας της Ουκρανίας».

Λε Ντριάν και Μπέρμποκ τόνισαν ότι επιθυμούν μία κοινή στάση της ΕΕ στο ζήτημα της ενδεχόμενου διπλωματικού μποϊκοτάζ των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην Κίνα. «Όταν μία γυναίκα απευθύνει τέτοιες κατηγορίες, πρέπει να συνυπολογίζονται στη διεθνή σκηνή», είπε η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενη καταγγελίες της κινέζας τενίστριας Πενγκ Σουάι για βιασμό της από υψηλόβαθμο στέλεχος του κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας.

Η Μπέρμποκ δήλωσε ικανοποιημένη με το στόχο της γαλλικής προεδρίας στην ΕΕ από τον Ιανουάριο να προωθήσει τη θέσπιση φόρου CO2 στην ΕΕ. H ίδια και το υπουργείο Εξωτερικών θα έχει για την Γερμανία την ευθύνη της πολιτικής για το κλίμα σε διεθνές επίπεδο. Απέφυγε πάντως να δώσει σαφή απάντηση στην ερώτηση για την επιδίωξη της Γαλλίας, να συμπεριλάβει την ατομική ενέργεια στις επιδοτούμενες από την ΕΕ καθαρές πηγές ενέργειας.

Η γαλλο-γερμανική φιλία τονίστηκε ιδιαίτερα από τους δύο υπουργούς εξωτερικών. «Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο, την πρώτη ημέρα των καθηκόντων σου να βρίσκεσαι στο Παρίσι», είπε η Μπέρμποκ. «Η Γερμανία δεν έχει στενότερο φίλο από τη Γαλλία», πρόσθεσε, υποσχόμενη προσωπικά ότι θα στηρίξει την γαλλική προεδρία στην ΕΕ.

Μετά το Παρίσι, η νέα υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες για συνάντηση με τον ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. Αύριο, Παρασκευή, η Μπέρμποκ θα έχει την πρώτη επίσκεψή της στην Βαρσοβία.

Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς, Βερολίνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version