Γερμανία: Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές θα ζητήσουν έρευνα για το σκάνδαλο φοροδιαφυγής «CumEx Files»

Η συντηρητική αντιπολίτευση της Γερμανίας CDU/CSU,  ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα ζητήσει κοινοβουλευτική έρευνα για το σκάνδαλο φοροδιαφυγής που εμπλέκει την τράπεζα Warburg στο Αμβούργο.

 Θα διερευνηθεί επίσης ο ρόλος που διαδραμάτισε o σημερινός σοσιαλδημοκρατικός καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος ήταν τότε δήμαρχος-κυβερνήτης της πόλης-κράτους του Αμβούργου, γράφει το πρακτορείο EFE.

Το σκάνδαλο που ονομάζεται “CumEx Files” σχετίζεται με ένα σύστημα φορολογικής βελτιστοποίησης που σχεδιάστηκε από τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της τράπεζας Warburg.

 Χρόνια στη σειρά, τράπεζες και επενδυτές, καταφεύγοντας σε μια σειρά οικονομικών ελιγμών, λάμβαναν από το Υπουργείο Οικονομικών την επιστροφή φόρων που στην πραγματικότητα δεν είχαν καταβάλει. Υπολογίζεται ότι το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών υπέστη ζημιά περίπου 36 δισ. ευρώ την περίοδο 2000-2020.

Ο Olaf Scholz, ως δήμαρχος του Αμβούργου, είχε συναντήσεις το 2016 και το 2017 με τους Christian Olearios και Max Warburg, διευθυντές της τράπεζας Warburg. Το 2016, η εφορία της πόλης του Αμβούργου αρνήθηκε να εισπράξει ποσό 47 εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε η τράπεζα Warburg μέσω παράτυπων συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν μέσω ενός συστήματος φορολογικής βελτιστοποίησης. Ένα ακόμη χρέος, 43 εκατ. ευρώ, διεκδικήθηκε μόνο μετά από πιέσεις του υπουργείου Οικονομικών και μετά από δικαστική απόφαση.

Η συμμαχία CDU/CSU πιστεύει ότι η Εφορία αρχικά ήθελε να απαιτήσει την πληρωμή των 47 εκατ. ευρώ, αλλά στη συνέχεια άλλαξε γνώμη και θέλει να διευκρινίσει μέσω της κοινοβουλευτικής έρευνας εάν η άρνηση είσπραξης αυτού του ποσού έχει σχέση με τις αντίστοιχες συναντήσεις του Scholz.

O σημερινός  καγκελάριος υφίσταται πιέσεις εδώ και καιρό εξαιτίας αυτού του σκανδάλου. Το περιφερειακό κοινοβούλιο στο Αμβούργο έχει ήδη ξεκινήσει τη δική του έρευνα στην οποία μια δική του επιτροπή ανέκρινε τον Scholz πολλές φορές. Υποστήριξε ενώπιον αυτής της επιτροπής ότι δεν θυμάται τις συναντήσεις με τον Ολεάριο και τον Βάρμπουργκ. Ωστόσο, έγγραφα από την Bundestag (κάτω βουλή του γερμανικού ομοσπονδιακού κοινοβουλίου) δείχνουν ότι έδωσε λεπτομέρειες για αυτές τις συναντήσεις κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Οικονομικών το 2020.

Η δημιουργία μιας εξεταστικής επιτροπής στην Bundestag απαιτεί ψήφο τουλάχιστον 25 % του συνολικού αριθμού των βουλευτών, επομένως το CDU/CSU έχει αρκετές ψήφους για να το δρομολογήσει.

 Πηγή: Αgerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος