Γερμανία: «Συντονισμένη Δράση» για την ακρίβεια – Πρώτη συνάντηση καγκελάριου και κοινωνικών εταίρων

Έρχονται δύσκολα χρόνια. Αλλά κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι υπόσχονται στους πολίτες ότι θα ελέγξουν από κοινού την κρίση. Αυτό το μήνυμα έστειλε η πρώτη συνάντηση στο πλαίσιο της «Συντονισμένης Δράσης» που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του καγκελάριου Όλαφ Σολτς. Κυβέρνηση, συνδικάτα, εργοδότες, κεντρική τράπεζα (Μπούντεσμπανκ) βάζουν πλάτη για να αποτραπεί μία ύφεση της γερμανικής οικονομίας.

Η «Συντονισμένη Δράση» είναι πρωτοβουλία του καγκελάριου Σολτς, ο οποίος προειδοποίησε ότι «η τρέχουσα κρίση δεν θα τελειώσει σε λίγους μήνες». Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι αλυσίδες εφοδιασμού που διαταράχθηκαν από την πανδημία προκαλούν μία εκτεταμένη αβεβαιότητα. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι αυτή η κατάσταση δεν θα αλλάξει στο άμεσο μέλλον», είπε ο Σολτς, «βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική πρόκληση», πρόσθεσε.

Η «Συντονισμένη Δράση» είναι ένα μοντέλο που είχε εφαρμοστεί και τη δεκαετία του 1960, το αναβιώνει τώρα ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Σολτς, ως διαδικασία διαλόγου με διαδοχικές συναντήσεις, τα αποτελέσματα των οποίων θα εξεταστούν το φθινόπωρο. «Θα βγούμε από την κρίση, μόνο αν καταφέρουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις και να συμφωνήσουμε από κοινού σε λύσεις», είπε ο Σολτς, στέλνοντας το μήνυμα: «Είμαστε ενωμένοι».

Ο Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Εργοδοτών (BDA), Ράινερ Ντούλγκερ, τόνισε ότι «η Γερμανία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνικοπολιτική κρίση από την επανένωση της χώρας» το 1990. «Έχουμε δύσκολα χρόνια μπροστά μας», είπε ο Ντούλγκερ. «Μία συνεχής οικονομική ανάπτυξη, όπως πριν τον κορωνοϊό και τον πόλεμο της Ουκρανίας δεν είναι πλέον αυτονόητη».

Η πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Συνδικάτων (DGB), Γιασμίν Φαχίμι σημείωσε: «Πρόκειται για τις προοπτικές του 2023, και πρωτίστως να κάνουμε τα πάντα τώρα για να αποτρέψουμε μια ύφεση, να σταθεροποιήσουμε την παραγωγή, να διατηρήσουμε τις αλυσίδες παραγωγής και να διασφαλίσουμε την απασχόληση».

Στην πρώτη συνάντηση του καγκελάριου με τους κοινωνικούς εταίρους διαπιστώθηκε ο πληθωρισμός δεν τροφοδοτείται από την άνοδο των μισθών. Εργοδότες και συνδικάτα μπορούν να απορροφήσουν ένα μέρος των επιπτώσεων του πληθωρισμού για τους εργαζόμενους, σημείωσε ο Ντούλγκερ. «Βλέπουμε επί του παρόντος τους παράγοντες του πληθωρισμού στην πλευρά της προσφοράς: ενεργειακό κόστος, ελλείψεις πρώτων υλών και προϊόντων λόγω διακοπής των αλυσίδων εφοδιασμού», είπε ο πρόεδρος των εργοδοτών. Αποστολή των εργοδοτών είναι να κρατήσουν σταθεροποιημένη την οικονομία και την αγορά εργασίας.

Η πρόεδρος της ομοσπονδίας συνδικάτων Γιασμίν Φαχίμι επαίνεσε τα μέτρα ανακούφισης της κυβέρνησης που έφεραν μία ελάφρυνση 1000 ευρώ σε ένα μέσο νοικοκυριό. «Παρόλα αυτά, η επιβάρυνση των ιδιωτικών νοικοκυριών είναι σημαντικά μεγαλύτερη», σημείωσε η Φαχίμι, η οποία ζητά να τεθεί ανώτατο όριο στην τιμή της ενέργειας.

Ανταπόκριση από το Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος