Γερμανία: Συνεχίζει την εμπορία ρωσικού φυσικού αερίου προς αποφυγή κόστους δισ. ευρώ

Η Γερμανία εξακολουθεί να εμπορεύεται ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς η καταγγελία της σύμβασης της εθνικοποιημένης εταιρείας θα μπορούσε να κοστίσει δισεκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας ένα δίλημμα για το Βερολίνο που θα μπορούσε να ωφελήσει τη Μόσχα.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η SEFE GmbH (πρώην τμήμα της Gazprom PJSC) προμηθεύει ρωσικό LNG στο πλαίσιο μιας παλιάς σύμβασης που υπήρχε πριν η Γερμανία αναλάβει την εταιρεία πέρυσι. Το φορτίο, το οποίο δεν υπόκειται σε διεθνείς κυρώσεις, προορίζεται για την Ινδία.

Ωστόσο, αυτή η επιχείρηση έχει γίνει πονοκέφαλος για τη Γερμανία, η οποία έχει δηλώσει ρητά ότι δεν θα χρησιμοποιήσει αέριο από τη Ρωσία σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το Βερολίνο έχει αντιμετωπίσει έντονη κριτική λόγω ανησυχιών ότι η κρατική εταιρεία εξακολουθεί να διατηρεί δεσμούς με τη Μόσχα παρά την πολιτική ρητορική της.

Πολύ υψηλό το κόστος τερματισμού της σύμβασης ακόμη και για τη Γερμανία. Η αθέτηση της σύμβασης θα μπορούσε να κοστίσει στους Γερμανούς φορολογούμενους τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

 “Όπως κάθε μακροπρόθεσμη σύμβαση προμήθειας, αυτή η παλιά σύμβαση περιλαμβάνει επίσης πολύ σοβαρές κυρώσεις και συνέπειες ευθύνης εάν η SEFE GmbH δεν εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις“, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας, αρνούμενος να σχολιάσει συγκεκριμένους όρους.

Αυτός ο αριθμός είναι μια πρόχειρη εκτίμηση των ζημιών και των προστίμων εάν η Ρωσία μηνύσει επιτυχώς την εταιρεία στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση, εάν ο έμπορος δεν στείλει τα καύσιμα στη Yamal, η Ρωσία θα μπορεί να πουλήσει το φορτίο αλλού. Αυτό σημαίνει ότι η Μόσχα θα μπορούσε να πληρωθεί δύο φορές – από την πώληση και από τυχόν πρόστιμα εάν η SEFE GmbH κριθεί υπεύθυνη για παραβίαση της σύμβασης, λένε.

Τον Οκτώβριο του 2023, η SEFE πήρε ξεχωριστές αποστολές LNG που παρήγαγε η Yamal από το βελγικό λιμάνι Zeebrugge για παράδοση στην Ινδία τον Νοέμβριο. Η εταιρεία δεν σχεδιάζει να εισάγει ρωσικό LNG στη Γερμανία ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ.

Για αντιφατική συμπεριφορά επικρίνεται ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση από τον Κρίστιαν Γκέρκε, οικονομικό ειδικό του αντιπολιτευόμενου Αριστερού Κόμματος. Ο ειδικός σημειώνει ότι, αφενός, η γερμανική κρατική εταιρεία αγοράζει, προωθεί και πουλά ρωσικό αέριο. Την ίδια ώρα, από την άλλη πλευρά, κυβερνητικά στελέχη ζητούν «πρόσθετες και ενισχυμένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας».

 Το 2022, η Γερμανία εθνικοποίησε την εταιρεία για να περιορίσει τις συνέπειες μιας ενεργειακής κρίσης που έπληξε την περιοχή μετά τη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Η διάσωση κόστισε στους φορολογούμενους μεταξύ 6,3 και 7,7 δισ. ευρώ.

Το 2021, ένα χρόνο πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, το 45% του συνόλου του φυσικού αερίου που εισήγαγε η ΕΕ προερχόταν από τη Ρωσία. Στη Γερμανία, το ποσοστό αυτό ήταν 52%.

Αν και οι εισαγωγές από τη Ρωσία υπόκεινται σε σκληρές κυρώσεις, το ρωσικό αέριο θα μπορούσε να εισέλθει στην ευρωπαϊκή αγορά. Η προέλευση του αερίου που εισέρχεται στην ευρωπαϊκή αγορά μερικές φορές είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστεί.

Πηγή: defense.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος