Γερμανία: Συνέχιση του συνασπισμού CSU – FW δείχνουν οι δημοσκοπήσεις στη Βαυαρία

Ο κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και Ελεύθερων Ψηφοφόρων (FW) φαίνεται ότι θα συνεχίσει να κυβερνά τη Βαυαρία και μετά τις κρατιδιακές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου. Ωστόσο ο πρωθυπουργός και αρχηγός της CSU Μάρκους Ζέντερ θα υποστεί πιθανότατα τη μεγαλύτερη ιστορικά ήττα του, σε αντίθεση με τους εταίρους του, οι οποίοι ενισχύονται συνεχώς.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Infratest-dimap, η CSU συγκεντρώνει ποσοστό 36%, το οποίο, αν επιβεβαιωθεί στην κάλπη, θα αποτελεί το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα του κόμματος τα τελευταία 70 χρόνια. Στις προηγούμενες εκλογές ο κ. Ζέντερ είχε λάβει 37,2% και είχε χάσει την παραδοσιακή αυτοδυναμία στο κρατίδιο. Επιπλέον, το πρόσφατο σκάνδαλο με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και αρχηγό των Ελεύθερων Ψηφοφόρων Χούμπερτ Αϊβάνγκερ, ο οποίος, όπως αποκαλύφθηκε, στο σχολείο μοίραζε φυλλάδια με αντισημιτικό περιεχόμενο, τελικά κόστισε περισσότερο στον κ. Ζέντερ παρά στους εταίρους του, οι οποίοι ενισχύουν συνεχώς τις δυνάμεις τους και έχουν φθάσει στο 17%.

Τα κόμματα του ομοσπονδιακού κυβερνητικού συνασπισμού θα συγκεντρώσουν πιθανότατα χαμηλότερα ποσοστά σε σχέση με τις πολιτειακές εκλογές του 2018. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) βρίσκεται στο 9%, οι Πράσινοι στο 15% και οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 3% κινδυνεύουν σοβαρά να μείνουν εκτός του τοπικού κοινοβουλίου. Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) πάντως, παρότι τελευταία χάνει ψηφοφόρους προς τους FW, αναμένεται να βελτιώσει τα ποσοστά της, από το 10,2% του 2018. Η δημοσκόπηση της δίνει τώρα 14%, έναντι 11,6% που είχε λάβει στις προηγούμενες εκλογές.

Στην προεκλογική του εκστρατεία ο Μάρκους Ζέντερ επικεντρώνεται στην κριτική προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, κυρίως για το μεταναστευτικό και την οικονομία, αλλά και προς και την AfD. Η προσφυγική πολιτική παραμένει, όπως και πριν από πέντε χρόνια, η βασικότερη ανησυχία των Βαυαρών, αλλά η ενεργειακή πολιτική και η πολιτική για το κλίμα δεν αποτελούν τη κεντρική προτεραιότητα, καθώς, όπως σχολίασε η Βαυαρική Ραδιοφωνία BR, σε αυτά τα θέματα «οι εξελίξεις καθορίζονται περισσότερο στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες και όχι στο Μόναχο». Ο κ. Ζέντερ έχει ήδη αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας του με τους Πράσινους, τους οποίους θεωρεί μεταξύ άλλων υπεύθυνους για την άνοδο της ακροδεξιάς στη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος