Γερμανία: Στροφή στον άνθρακα λόγω έλλειψης φυσικού αερίου

Στη Γερμανία, μετά τη μείωση της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου η κατάσταση είναι τεταμένη. Ο Υπουργός Οικονομίας Habeck θα αντιδράσει ώστε να μην υπάρξει έλλειψη στην έναρξη της περιόδου θέρμανσης, τον χειμώνα. Ιδίως οι βιομηχανικοί καταναλωτές πρέπει να πεισθούν να κάνουν οικονομία. Επιπλέον θα χρησιμοποιηθεί περισσότερος άνθρακας για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Ο γερμανικός τύπος κάνει λόγο για ένα «πικρό χάπι» για τον «πράσινο» υπουργό Οικονομίας και Κλιματικής Πολιτικής.

Με την μειωμένη ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δρομολογεί σειρά μέτρων για την εξοικονόμηση φυσικού αερίου τόσο στη βιομηχανική χρήση όσο και στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Ταυτόχρονα θα δοθεί έμφαση στην αποθήκευση φυσικού αερίου. Η εφαρμογή των μέτρων θα χρηματοδοτηθεί από την κεντρική κυβέρνηση με δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Οικονομίας, που έχει στη διάθεσή του το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων «DPA», η κατάσταση χαρακτηρίζεται «σοβαρή» και τονίζεται ότι «η κατανάλωση φυσικού αερίου πρέπει να μειωθεί περαιτέρω», ώστε να υπάρχει περισσότερο αέριο στις αποθήκες, διαφορετικά θα υπάρχει πραγματική έλλειψη τον χειμώνα.

«Είναι προφανώς η στρατηγική του Πούτιν να μας προκαλέσει ανασφάλεια, να ωθήσει στα ύψη τις τιμές και να μας διχάσει», αναφέρεται στο έγγραφο του Υπουργείου Οικονομίας. Τονίζεται σχετικά ότι αυτήν την στιγμή είναι διασφαλισμένη η ενεργειακή επάρκεια, ωστόσο θα πρέπει να ληφθούν μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης του φυσικού αερίου και παράλληλα αύξησης των αποθεμάτων του.

Ειδικότερα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα γεμίσουν οι αποθήκες αερίου, η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW θα διαθέσει δάνεια ύψους 15 δισ. Ευρώ. Επ΄αυτού θα ενημερωθεί την επόμενη εβδομάδα η Επιτροπή Προϋπολογισμού της ομοσπονδιακής Βουλής. Στόχος είναι να αποκτήσει την απαραίτητη ρευστότητα η εταιρεία Trading Hub Europe THE, προκειμένου να προμηθευτεί αέριο και να γεμίσει τους αποθηκευτικούς χώρους.

Επιπλέον, ο Χάμπεκ προγραμματίζει εντός του καλοκαιριού ένα μοντέλο πλειστηριασμού για το φυσικό αέριο, με στόχο να δώσει τα απαραίτητα κίνητρα στη βιομηχανία που καταναλώνει φυσικό αέριο, να προβεί σε εξοικονόμηση. Το σχέδιο αυτό προβλέπει ότι οι βιομηχανικοί πελάτες που είναι σε θέση να περιορίσουν την κατανάλωση, θα αποζημιώνονται και το αέριο που δεν θα καταναλώσουν θα αποθηκευτεί.

Περαιτέρω, το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας προγραμματίζει τον περιορισμό της χρήσης αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, για την οποία θα χρησιμοποιηθεί περισσότερο πλέον ο άνθρακας. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί στις 8 Ιουλίου. Το Υπουργείο σχεδιάζει να αξιοποιηθούν περισσότερο τα εργοστάσια που χρησιμοποιούν άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας, για μια μεταβατική περίοδο. Ύψιστη προτεραιότητα έχει να γεμίσουν για τον χειμώνα οι αποθήκες φυσικού αερίου, η πληρότητα αυτήν τη στιγμή είναι στο 56,7%. Ο σχεδιασμός του υπουργείου είναι η πληρότητα να φτάσει στο 80% μέχρι την 1η Οκτωβρίου και στο 90% μέχρι την 1η Νοεμβρίου.

Τα εργοστάσια που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από άνθρακα θα διατηρηθούν «εφεδρικά» σε λειτουργία για μεγαλύτερο διάστημα, διευκρίνισε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας, Τόνισε ωστόσο ότι αυτό δεν ακυρώνει την απόφαση για παραίτηση από τη χρήση άνθρακα, η οποία «δεν τίθεται υπό συζήτηση», όπως είπε.

Ανταπόκριση-Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος