Γερμανία: Συμφωνία των κομμάτων για το προσφυγικό – Στο όριο η Σουηδία

Συμφωνία των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού για την πολιτική ασύλου της Γερμανίας προανήγγειλε ο αντικαγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, μία μέρα πριν από την κρίσιμη συνάντηση των τριών αρχηγών.

«Το SPD, η CDU και η CSU θα υποβάλουν σίγουρα κοινές προτάσεις. Αυτό περιμένουν από μας δικαίως οι πολίτες», δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild που θα κυκλοφορήσει αύριο.

Οι αρχηγοί των τριών κυβερνητικών κομμάτων είχαν συναντηθεί την Κυριακή χωρίς να καταφέρουν να συμφωνήσουν σε κοινή πολιτική για το προσφυγικό, με κύριο σημείο διαφωνίας την δημιουργία «ζωνών τράνζιτ». Αύριο, εκτός από την συνάντηση των αρχηγών έχει προγραμματιστεί συνάντηση και με τους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων.

Μετεγκατάσταση προσφύγων θα ζητήσει η Σουηδία

Η Σουηδία θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους της να δεχτούν τη μετεγκατάσταση ορισμένων από τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που φτάνουν κάθε μήνα στο έδαφός της, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Στέφαν Λεβέν.

Ο Λεβέν εξήγησε ότι η Στοκχόλμη “έχει αναλάβει εδώ και καιρό πολλές ευθύνες”, σε σύγκριση με άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ και “βρισκόμαστε πλέον σε μια ιδιαιτέρως τεταμένη κατάσταση”.

Αύριο Πέμπτη το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει την υποβολή του επίσημου αιτήματος της Σουηδίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Λεβέν, που νωρίτερα σήμερα συναντήθηκε στη Στοκχόλμη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, δεν διευκρίνισε πόσοι πρόσφυγες θα πρέπει να εγκατασταθούν σε άλλες χώρες. Θα ζητήσει όμως να ενταχθεί και η χώρα του στο ευρωπαϊκό σχέδιο για τη μετεγκατάσταση 160.000 ανθρώπων από την Ιταλία, την Ουγγαρία και την Ελλάδα. Η σουηδική κυβέρνηση θεωρεί ότι “δικαιούται” να συμμετάσχει στο σχέδιο αυτό αφού η Ουγγαρία, από την οποία με βάση τις ποσοστώσεις θα έφευγαν 56.000 πρόσφυγες για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αυτοεξαιρέθηκε από τον μηχανισμό αυτό.

“Φτάσαμε σε ένα σημείο που δεν μπορούμε πλέον να φιλοξενούμε ανθρώπους υπό τις συνθήκες που θα θέλαμε”, επέμεινε ο πρωθυπουργός. “Η Σουηδία είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, όσον αφορά τον αριθμό προσφύγων και αιτούντων άσυλο σε σχέση με τον πληθυσμό της”, υπενθύμισε εξάλλου ο Τουσκ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος