Γερμανία: Ρεκόρ άνω των 65.000 κρουσμάτων για 2η μέρα – Για πρώτη φορά «εξαγωγή» ασθενούς σε ΜΕΘ άλλης χώρας

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 65.371 τις προηγούμενο 24ωρο, φθάνοντας τα 5.195.321, δείχνουν οι αριθμοί που δημοσιοποίησε το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Πρόκειται για αριθμό κρουσμάτων άνευ προηγουμένου, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα· είναι επίσης η πρώτη φορά από την εκδήλωση της πανδημίας στη γερμανική επικράτεια που ο αριθμός των επιβεβαιωμένων μολύνσεων ξεπερνά το επίπεδο των 60.000 μέσα σε μια μέρα.

Οι θάνατοι 264 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα στους 98.538 νεκρούς μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Γερμανία: Ρεκόρ άνω των 65.000 κρουσμάτων για 2η μέρα – Για πρώτη φορά «εξαγωγή» ασθενούς σε ΜΕΘ άλλης χώρας
(AP /Martin Meissner)

Στο όριο τα νοσοκομεία

Λόγω έλλειψης διαθέσιμων κλινών στη μονάδα εντατικής θεραπείας το προσωπικό του νοσοκομείου στην πόλη Φράιζινγκ της Βαυαρίας αναγκάστηκε να λάβει μια πρωτοφανή απόφαση για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας της covid-19 στη Γερμανία: να μεταφέρει έναν ασθενή με κορονοϊό σε νοσοκομείο της βόρειας Ιταλίας.

Στη διάρκεια των 18 μηνών της πανδημίας τα γερμανικά νοσοκομεία συχνά αναλάμβαναν ασθενείς από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα συστήματα υγείας των οποίων δυσκολεύονταν να αντεπεξέλθουν.

Όμως με το νέο κύμα της covid-19, το οποίο βρίσκεται σε έξαρση από τον Οκτώβριο, η πρώτη οικονομία της Ευρώπης αναρωτιέται για πόσο καιρό ακόμη θα αντέχει το σύστημα υγείας της.

“Την προηγούμενη εβδομάδα αναγκαστήκαμε να μεταφέρουμε έναν ασθενή στο Μεράνο (στην Ιταλία) διότι δεν διαθέταμε άλλες κλίνες και τα γειτονικά νοσοκομεία στη Βαυαρία ήταν επίσης γεμάτα”, εξηγεί ο Τόμας Μαρξ, ιατρικός διευθυντής του νοσοκομείου του Φράιζινγκ, μιας πόλης με 50.000 κατοίκους.

Με το ποσοστό επίπτωσης επτά ημερών να φτάνει τα 550 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, η Βαυαρία είναι ένα από τα κρατίδια της Γερμανίας που έχουν πληγεί περισσότερο από αυτό το κύμα της επιδημίας.

“Βρισκόμαστε στα όρια των δυνατοτήτων μας”, ανησυχεί ο 43χρονος Μαρξ.

Στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου βρίσκονται αυτή τη στιγμή 13 ασθενείς, “τρεις περισσότεροι από την κανονική μας χωρητικότητα”, διευκρινίζει. Πέντε έχουν μολυνθεί από covid-19, όλοι τους ανεμβολίαστοι.

Σε εθνικό επίπεδο ο αριθμός των ασθενών με covid-19 που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής είναι χαμηλότερος από το ρεκόρ που καταγράφηκε στα τέλη του 2020, όμως τα νοσοκομεία τώρα είναι πιο ευάλωτα λόγω των σοβαρών ελλείψεων υγειονομικού προσωπικού.

“Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο όριο μετά το οποίο μπορούμε να πούμε ‘τώρα όλο το σύστημα υγείας θα καταρρεύσει’”, δήλωσε ο Γκέραλντ Γκας, πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδίας νοσοκομείων.

Όμως ήδη υπάρχουν “προειδοποιητικά σημάδια”, πρόσθεσε αυτή την εβδομάδα μιλώντας στην εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενος την κατάσταση των νοσοκομείων στη Βαυαρία και τη Θουριγγία, ένα άλλο κρατίδιο της Γερμανίας που έχει πληγεί πολύ από αυτό το κύμα της επιδημίας.

“Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται με κάθε νέο ασθενή με covid-19 που μεταφέρεται στην εντατική”, τόνισε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος