Γερμανία: Προετοιμασία για το χειρότερο σενάριο – Νέο stress test για το δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας

Array

Η Γερμανία προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο. Και αυτό δεν είναι άλλο από την οριστική διακοπή της τροφοδοσίας με ρωσικό φυσικό αέριο μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

Το ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας προχωρά σε νέο stress test για το δίκτυο ηλεκτροδότησης της Γερμανίας. Στη βάση των αποτελεσμάτων της γενικής δοκιμής, θα ληφθούν οι αποφάσεις για το δέον γενέσθαι. Στη γενική δοκιμή θα ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως η διακοπή της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αλλά και προβλήματα που μπορεί να προκύψουν ενδεχομένως με τους γαλλικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες που θα περιόριζαν την εξαγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τη Γαλλία.

Ένα βήμα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης ενεργειακής ασφυξίας είναι η επιστροφή στον άνθρακα και στο πετρέλαιο. Επειδή όμως είναι πολύ ριπογόνες μορφές ενέργειας και επιβαρύνουν την κλιματική αλλαγή, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς προειδοποιεί ότι η χρήση τους θα πρέπει να είναι περιορισμένη χρονικά και να μην οδηγήσει στην «αναγέννηση» όπως είπε, των ορυκτών πηγών ενέργειας.

Παράλληλα εντείνεται και η συζήτηση για την παράταση της λειτουργείας των πυρηνικών αντιδραστήρων. Πρόκειται τρεις τελευταίες μονάδες ατομικής ενέργειας που είναι ακόμη σε λειτουργεία και προγραμματίζεται να κλείσουν στο τέλος του χρόνου.

Πριν την ενεργειακή κρίση θεωρούνταν αδιανόητο να παραταθεί η λειτουργίας τους με τους Πράσινους που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Σολτς. Ωστόσο τώρα, η εκπρόσωπος της κυβέρνησης δηλώνει ότι το ζήτημα των πυρηνικών αντιδραστήρων δεν είναι ιδεολογικό αλλά επιχειρησιακό, αφήνοντας ένα παράθυρο για την παράταση της λειτουργίας τους.

Βερολίνο/Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος