Γερμανία: Πολιτικές «κόντρες» για την ευκολότερη χορήγηση υπηκοότητας

Array

Πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης CDU/CSU αλλά και τριβές εντός του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία προκαλεί η μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου περί υπηκοότητας, που προωθεί η αρμόδια, σοσιαλδημοκράτης υπουργός, Νάνσι Φέζερ. Η αλλαγή του σημερινού πλαισίου είχε προβλεφθεί στην κυβερνητική συμφωνία μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων.

Σχέδιο νόμου του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει απλοποίηση των διαδικασιών και ευκολότερη χορήγηση της υπηκοότητας σε άτομα που έχουν ήδη ζήσει στη Γερμανία αρκετά χρόνια. Αντί για οκτώ χρόνια διαμονής στη Γερμανία που ισχύει σήμερα, σχεδιάζεται να είναι δυνατή η απόκτηση υπηκοότητας μετά από πέντε χρόνια διαμονής στη χώρα. Μάλιστα, στην περίπτωση των “ειδικών επιτευγμάτων ένταξης”, θα πρέπει να είναι δυνατή η απόκτησή της ακόμη και μετά από τρία χρόνια – για παράδειγμα εάν οι μετανάστες έχουν επιδείξει ειδικά ακαδημαϊκά ή επαγγελματικά επιτεύγματα ή έχουν ιδιαίτερα καλές γλωσσικές δεξιότητες.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, τα κόμματα της συντηρητικής Χριστιανικής Ένωσης CDU/CSU, αντιδρούν έντονα στη μεταρρύθμιση του νόμου περί υπηκοότητας. «Το γερμανικό διαβατήριο δεν πρέπει να ακυρωθεί», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του CDU Μάριο Τσάγια, «πρώτα η ένταξη και μετά η υπηκοότητα». Κατά τον χριστιανοδημοκράτη πολιτικό, η χορήγηση της γερμανικής υπηκοότητας είναι στο τέλος, «όχι στην αρχή μιας διαδικασίας ένταξης».

Αντιδράσεις, ωστόσο, υπάρχουν και από τον κυβερνητικό εταίρο της Φέζερ, τους Φιλελεύθερους. Ο γενικός γραμματέας του FDP, Μπιγιάν Ντιρ Σαράι, εκτίμησε ότι δεν ενδείκνυται η σημερινή συγκυρία για να απλοποιηθεί ο νόμος περί υπηκοότητας. «Μέχρι στιγμής, δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στον επαναπατρισμό και την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης», σημείωσε ο φιλελεύθερος πολιτικός. Η χορήγηση της υπηκοότητας είναι αποτέλεσμα επιτυχούς ένταξης στη γερμανική κοινωνία, «δεν πρέπει να βρίσκεστε στην αρχή της διαδικασίας ένταξης».

Ανταπόκριση – Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος