Ποιοι είναι οι συνωμοσιολόγοι QAnon – «Πολίτες του Ράιχ» που οργάνωναν πραξικόπημα στη Γερμανία (video)

Array

Μια ομάδα αποτελούμενη από έναν πρίγκηπα, απόστρατους αξιωματικούς, δικαστές, ακόμα και βουλευτές σχεδίαζαν πραξικόπημα στη Γερμανία. Η ακροδεξιά οργάνωση «Πολίτες του Ράιχ» ετοιμάζονταν για την Ημέρα Χ, όμως τα σχέδιά τους σταμάτησε μια μεγάλη αστυνομική επιχείρηση που οδήγησε στη σύλληψη 25 ατόμων.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, οι επίδοξοι πραξικοπηματίες σκόπευαν να διεισδύσουν στην Μπούντεστανγκ με ένοπλη ομάδα και να καταστήσουν συνομιλητή τους τη Ρωσία.

Τον πρίγκηπα Χάινριχ 13ο, έκπτωτο μέλος αριστοκρατικής οικογένειας, η εν λόγω ακροδεξιά οργάνωση θα ανακήρυσσε ηγέτη της Γερμανίας μετά την σχεδιαζόμενη βίαιη ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Ο ίδιος έπεσε στα χέρια της αστυνομίας, στο πλαίσιο της χωρίς προηγούμενο αντιτρομοκρατικής επιχείρησης σε όλη τη χώρα, κατά την οποία συνελήφθησαν επιπλέον 24 άτομα. Τρεις χιλιάδες αστυνομικοί συμμετείχαν στις εφόδους σε 130 τοποθεσίες, ενώ δύο από τις συλλήψεις έγιναν στην Ιταλία και την Αυστρία. Βρέθηκαν μετρητά, όπλα και δορυφορικά τηλέφωνα.

Όπως έγινε γνωστό, το σχέδιό τους για πραξικόπημα, εκπονήθηκε στη διάρκεια της πανδημίας. Θεωρείται καταδικασμένο να αποτύχει αλλά οι άνθρωποι που θα το εκτελούσαν είναι άκρως επικίνδυνοι.

Το σχέδιο αφορούσε σε:

  • ένοπλη εισβολή στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο
  • απαγωγή του υπουργού υγείας Λάουτερμπαχ μπροστά στις κάμερες
  • χρήση σωσία στη θέση του Σολτς ή του Στάινμάγερ
  • δημιουργία χάους, ώσπου να καταλυθεί το Σύνταγμα

Μάλιστα, η οργάνωση στρατολογούσε μέλη που γνώριζαν τη χρήση όπλων με στόχο τη σύσταση δικού της στρατού και έρευνες έγιναν ακόμη σε στρατόπεδο των ειδικών δυνάμεων.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ένας αξιωματικός εν αποστρατεία, που ήταν επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας, μία πρώην βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος AfD και μία Ρωσίδα. Η τελευταία είχε προσπαθήσει να φέρει σε επικοινωνία τον Αριστοκράτη με τις ρωσικές αρχές, για να ζητήσει αναγνώριση του νέου καθεστώτος.

Η ιδέα για την εισβολή στο κοινοβούλιο θυμίζει τα εκτεταμένα επεισόδια στα σκαλιά της Ράιχσταγκ τον Αύγουστο του 2020, στη διάρκεια διαδήλωσης κατά των μέτρων για τον κορονοϊό, ενώ παραπέμπει στην εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Κογκρέσο.

Τα μέλη των Πολιτών του Ράιχ είναι συνωμοσιολόγοι της QAnon, νοσταλγοί των Ναζί και οπαδοί της οπλοκατοχής.

Δεν αναγνωρίζουν ως νόμιμη τη σύγχρονη Γερμανία, γιατί θεωρούν ότι την κυβερνά ένα βαθύ κράτος και κάποιοι επιθυμούν την αποκατάσταση της γερμανικής αυτοκρατορίας.

Σημειώνεται ότι οι γερμανικές αρχές έχουν βάλει τους Πολίτες του Ράιχ στο στόχαστρό τους ήδη από το 2016.

Τα μέλη τους υπολογίζονται σε 21.000 και πολλοί εξ’ αυτών τάσσονται υπέρ της ένοπλης βίας για την προώθηση των ιδεών τους.

Μέλη των επίδοξων πραξικοπηματιών, είναι:

    • Ο Αρχηγός της Ομάδας – Χάινριχ Ρόις – («Πρίγκιπας Χάινριχ XIII»)
    • Ο Επικεφαλής Ένοπλης Πτέρυγας – Ρούντιγκερ φον Π. – (πρώην αλεξιπτωτιστής)
    • Η Δικαστής Μπίργκιτ Μάλσακ-Βίνκεμαν – (δικαστής, πρώην βουλευτής Afd)
    • Ο Κομάντο – (μέλος επίλεκτης δύναμης)
    • Ο «Ρωσικός Σύνδεσμος» – Βιτάλια Μπ.

Η Ρωσική προπαγάνδα και το αφήγημα των ξένων συμφερόντων

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Βερολίνο, στις διαδηλώσεις τους της προηγούμενης διετίας με αφορμή την πανδημία ήταν καθαρό το μήνυμα, ότι οι ίδιοι δεν θέλουν τη σημερινή δημοκρατία. «Θεωρούν εχθρό το σημερινό κράτος. Λίγοι τους έπαιρναν τότε στα σοβαρά».

Οι ίδιοι ωστόσο το εννοούσαν. Τους ενίσχυε όσο μπορούσε η ρωσική προπαγάνδα με το αφήγημα του παρακμασμένου κράτους που χειραγωγείται από ξένα συμφέροντα και λόμπι.

Οι ανακρίσεις των συλληφθέντων και η αξιολόγηση των στοιχείων που συγκέντρωσαν οι αρχές, θα δείξουν πόσο ώριμα ήταν τα σχέδια των επίδοξων πραξικοπηματιών και σε ποιο βαθμό χειραγωγήθηκαν οι ίδιοι από τους εχθρούς της δυτικής δημοκρατίας.

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Επιμέλεια: Παντελής Γκόνος – Ανταπόκριση από το Βερολίνο: Γιώργος Παππάς – Ανάλυση: Λήδα Παπαδοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος