Γερμανία: Ποια μέτρα ανακούφισης σχεδιάζει η κυβέρνηση για πολίτες και οικονομία

ανταπόκριση από το Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει ένα πακέτο μέτρων για την ανακούφιση των πολιτών από τις αλματώδεις ανατιμήσεις στα καύσιμα και την ενέργεια μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας. Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ παρουσιάζει σήμερα έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το τρέχον έτος 2022 που περιλαμβάνει τόσο μέτρα ανακούφισης, όσο και το ειδικό Ταμείο των 100 δισεκατομμυρίων για τον εκσυγχρονισμό των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, «Μπούντεσβερ».

Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι, συζητούν εντατικά τα συγκεκριμένα μέτρα στήριξης πολιτών και οικονομίας, χωρίς να λείπουν και οι τριβές, κυρίως μεταξύ του φιλελεύθερου υπουργού Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ και των Πρασίνων.

Το υπό συζήτηση πακέτο μέτρων

Καύσιμα: Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ FDP προτείνει, για περιορισμένο χρόνο, μία κρατικά επιδοτούμενη έκπτωση στην τιμή καυσίμων με στόχο να μείνει η τιμή βενζίνης και ντίζελ κάτω από τα δύο ευρώ. Υπολογίζει ότι, με μία επιδότηση 20 – 40 λεπτών το λίτρο, το μέτρο αυτό, για τρεις μήνες, θα κοστίσει 6,6 δις.

Οι τιμές των καυσίμων είναι σταθερά πάνω από δύο ευρώ:

Nτίζελ 2,28, Βενζίνη απλή 2,22 Σούπερ 224.

Οι Πράσινοι δεν συμφωνούν με την βοήθεια μόνο για κατόχους αυτοκινήτων και ζητούν να ελεγχθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας του καρτέλ καυσίμων. Κοινωνικές οργανώσεις θεωρούν άδικο το μέτρο, διότι με χρήματα των φορολογουμένων, ωφελούνται περισσότερο κάτοχοι και οδηγοί μεγάλων αυτοκινήτων με μεγάλη κατανάλωση.

Ενέργεια: Έσοδα από τη φορολογία Διοξειδίου του Άνθρακα CO2 θα επιστραφούν στους πολίτες. Υπολογίζεται ένα κατά κεφαλήν ποσό 75 ευρώ ετησίως.

Θέρμανση: Όσοι παίρνουν επίδομα κατοικίας, φοιτητές και εκπαιδευόμενοι είχαν πάρει το Φεβρουάριο 115 – 175 ευρώ. Το SPD θέλει να διευρυνθεί η κατηγορία των δικαιούχων και για τα χαμηλά εισοδήματα.

Οικονομία-επιχειρήσεις: Με ένα πρόγραμμα φτηνών δανείων θα υποστηριχθούν επιχειρήσεις που πλήττονται από τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας. Αντίστοιχη βοήθεια σχεδιάζεται και για επιχειρήσεις που πλήττονται ιδιαίτερα από την μεγάλη αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες.

Μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα δεν περιλαμβάνεται στις κυβερνητικές προτάσεις. Ο υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, απέρριψε το μέτρο και παρέπεμψε στο ευρωπαϊκό πλαίσιο που ορίζει ότι η κατώτερη κλίμακα ΦΠΑ στα προϊόντα ενέργειας είναι 15%. Και αλλαγή μπορεί να γίνει μόνον με ομόφωνη απόφαση όλων των κρατών-μελών. Το μέτρο, είπε ο υπουργός Οικονομικών, απορρίπτει και η γαλλική προεδρεία της ΕΕ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος