Το νέο ρεκόρ που καταγράφει ο πληθωρισμός για τον Οκτώβριο, στη Γερμανία πυροδοτεί αντιδράσεις αλλά όχι τις αναμενόμενες, καθώς τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Βερολίνου, προς το παρόν κατευνάζουν, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, Γιώργος Παππάς.
Με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου να έχουν αυξηθεί κατά 51% σε σχέση με πέρυσι, η γερμανική κυβέρνηση προανήγγειλε για τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο οροφή με πλαφόν στα 12 ευρώ για το 80% της κατανάλωσης και κοστολογεί στα 40 ευρώ την κιλοβατώρα για ιδιώτες. Αντίστοιχα μέτρα ανακοινώθηκαν για τις επιχειρήσεις, καθώς επίσης και εφ’ άπαξ αποζημίωση στους καταναλωτές, που θα δοθεί το Δεκέμβριο.
Ειδικά μέτρα ισχύουν και στο εισιτήριο για τα μέσα μαζικής μεταφοράς που κόστιζε 9 ευρώ το καλοκαίρι με ετήσια αύξηση κατά 10%, ενώ πλέον θα ισχύει πανεθνικό πλαφόν.
Ταυτόχρονα, διαπιστώνεται περιορισμός της κατανάλωσης λόγω μείωσης της αγοραστικής δύναμης και εκτεταμένες ακυρώσεις ανέγερσης ακινήτων. Τα αναλυτικά συμπεράσματα της περιόδου θα ανακοινωθούν στις 11 Νοεμβρίου.
Πηγή ΕΡΤ – Εκπομπή «Συνδέσεις»
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος