Γερμανία: Παραιτήθηκε η υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ – Σήμερα η ανακοίνωση διαδόχου

Array

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Κριστίνε Λάμπρεχτ, υπέβαλε σήμερα την παραίτησή της και αποχωρεί από έναν χρόνο στη θέση αυτήν. Ο καγκελάριος αναμένεται εντός της ημέρας να ανακοινώσει τον ή την διάδοχό της Λάμπρεχτ.

Η σοσιαλδημοκράτης υπουργός έστειλε επιστολή παραίτησης στον καγκελάριο Σολτς στην οποία εξηγεί τους λόγους της παραίτησης:

«Το γεγονός ότι το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης εστιάζεται επί μήνες σε μένα δεν επιτρέπει παρά ελάχιστα περιθώρια για μία ουσιαστική κάλυψη της συζήτησης για τους στρατιώτες και τον καθορισμό των προτεραιοτήτων της πολιτικής ασφάλειας προς το συμφέρον των πολιτών της Γερμανίας», διαπιστώνει η κα Λάμπρεχτ.

«Η πολύτιμη εργασία των γυναικών και ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεων και των πολλών δραστήριων ανθρώπων στον επιχειρησιακό τομέα πρέπει να είναι στο προσκήνιο. Γι’ αυτό αποφάσισα να αποχωρήσω από το αξίωμα».

Η Λάμπρεχτ βρέθηκε για μεγάλο διάστημα στο στόχαστρο αρνητικής δημοσιότητας τόσο για ανεπάρκεια στη διαχείριση ενός τόσο σοβαρού χαρτοφυλακείου όπως το Άμυνας εν καιρώ πολέμου στην Ουκρανία. Κλήθηκε να διαχειριστεί το γιγαντιαίο πακέτο των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον εξοπλισμό της Μπούντεσβερ που ανακοίνωσε ο καγκελάριος Σολτς με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά πολλά από τα 374 Μarder δεν είναι αξιόμαχα και τα 18 Puma που συμμετείχαν σε άσκηση το Δεκέμβριο βγήκαν ελαττωματικά. Με την έναρξη του πολέμου είχε προσφέρει 5000 κράνη στην Ουκρανία συγκεντρώνοντας άπειρα σκωπτικά σχόλια. Και σ΄αυτά προστέθηκαν και προσωπικά στραβοπατήματα, όπως η μεταφορά του γιού της με ελικόπτερο της Μπούντεσβερ και ένα κακόγουστο, προσωπικό, πρωτοχρονιάτικο βίντεο, όπου σημείωνε υπό τους κρότους βεγγαλικών πόσους σημαντικούς ανθρώπους γνώρισε την περασμένη χρονιά.

Για τη διαδοχή της Λάμπρεχτ στο υπουργείο Άμυνας ενδέχεται να αναλάβει η Εύα Χοέγκλ, που έχει γνώση του χαρτοφυλακίου ως εντεταλμένη της Ομοσπονδιακής Βουλή για την Μπούντεσβερ. Έτσι θα τηρηθεί και η αναλογία 50% γυναίκες στο υπουργικό συμβούλιο που θέλει ο καγκελάριος. Επίσης πιθανότητες υπουργοποίησης έχει η υφυπουργός Άμυνας, Σιέμτι Μοέλερ, αλλά και ο συμπρόεδρος του SPD, Λαρς Κλινγκμπάιλ και ο νυν υπουργός Εργασίας Ουμπέρτους Χάιλ.

Σημειώνεται ότι, την ερχόμενη Παρασκευή πραγματοποιείται στην αμερικανική βάση Ράμσταϊν της Γερμανίας μία ακόμη συνάντηση στο «Σχήμα του Ράμσταϊν», την πρωτοβουλία των ΗΠΑ για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας. Εκεί θα τεθεί και το ζήτημα των Leopard 2 που ζητά μετ΄επιτάσεως η Ουκρανία. Η Πολωνία δηλώνει πρόθυμη να διαθέσει τα δικά της, αλλά χρειάζεται την έγκριση της κατασκευάστριας χώρας, της Γερμανίας. Επίσημο αίτημα από τη Βαρσοβία δεν υπάρχει μέχρι τώρα, διευκρινίζει η γερμανική κυβέρνηση. Και ο Σολτς περιμένει να κάνει το πρώτο βήμα ο Τζο Μπάιντεν με τα αμερικανικά M1 Abrams για να ακολουθήσεις αυτός με τα Leopard.

Ανταπόκριση – Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος