Γερμανία: Όχι στον εκβιασμό του Πούτιν – Τα συμβόλαια είναι συμβόλαια

Ασάφεια και αβεβαιότητα επικρατεί στους πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους της Γερμανίας για τον ακριβή τρόπο, με τον οποίο ο Βλαντιμίρ Πούτιν σκέφτεται να υλοποιήσει το διάταγμα που υπέγραψε χθες για την πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια από την 1η Απριλίου.

«Τα συμβόλαια ιδιωτικών εταιριών με τη Ρωσία για την προμήθεια φυσικού αερίου ισχύουν και οι πληρωμές γίνονται σε ευρώ», εξήγησε η εκπρόσωπος του Yπουργείου Οικονομίας Μπεάτε Μπαρόν στο Βερολίνο. Δεν έχει καμία πληροφορία, αν κάποια εταιρία άνοιξε λογαριασμό σε ρούβλια. Το χθεσινό διάταγμα του ρώσου προέδρου απαιτεί από τις ξένες εταιρίες «μη φιλικών χωρών» να ανοίξουν λογαριασμό σε ρούβλια προκειμένου να πληρώνουν το φυσικό αέριο.

Το υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο εξετάζει τις λεπτομέρειες προκειμένου να αξιολογήσει το διάταγμα του Ρώσου προέδρου, εξήγησε η εκπρόσωπος. Το διάταγμα δίνει διορία 10 ημερών στην τράπεζα Gazprom-Bank προκειμένου να διευθετήσει τα διαδικαστικά ζητήματα.

Δημοσιεύματα του τύπου κάνουν λόγο για σκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών να κρατικοποιηθούν οι θυγατρικές στη Γερμανία των εταιριών «Gazprom» και «Rosneft». Υπό έρευνα είναι, σε ποιό βαθμό ξένες συμμετοχές στις εταιρίες συνιστούν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια της χώρας.

Πολιτικά, η Γερμανία και η Δύση απορρίπτουν κατηγορηματικά την απαίτηση του Βλαντιμίρ Πούτιν για πληρωμές του φυσικού αερίου σε ρούβλια. «Είδαμε τα συμβόλαια και αυτά προβλέπουν πληρωμές σε ευρώ και ορισμένα σε δολάρια», είπε χθες ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς. «Οι γερμανικές επιχειρήσεις», είπε ο Σολτς, «θέλουν, μπορούν και θα συνεχίσουν να πληρώνουν σε ευρώ το φυσικό αέριο». «Τα συμβόλαια είναι συμβόλαια. Και προβλέπουν πληρωμές σε ευρώ», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ. Ο «πράσινος» αντικαγκελάριος, υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, τόνισε ότι «σημαντικό είναι να μην περάσει ο εκβιασμός του Βλαντιμίρ Πούτιν».

Σε περίπτωση που η Μόσχα αποφασίσει να κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου, οικονομικοί παράγοντες στη Γερμανία ανησυχούν για μία ενδεχόμενη βαθιά οικονομική κρίση. Ο διευθυντής της «Βasf Boss», Martin Brudermerer, δεν αποκλείει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση στη Γερμανία από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Βερολίνο/Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος