Γερμανία: Ο πρόεδρος Στάινμαϊερ διέλυσε το κοινοβούλιο και άνοιξε τον δρόμο για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου

Ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ- Βάλτερ Στάινμαϊερ ανακοίνωσε σήμερα τη διάλυση του κοινοβουλίου και άνοιξε επισήμως τον δρόμο για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γερμανία στις 23 Φεβρουαρίου, μετά την πτώση της κυβέρνησης του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς.

Ο Στάινμαϊερ εκτίμησε σήμερα ότι η πολιτική σταθερότητα είναι πολύτιμο προσόν της Γερμανίας, χαρακτηρίζοντας τη διάλυση της Μπούντεσταγκ και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών εξαίρεση στον κανόνα.

“Αλλά κυρίως σε δύσκολους καιρούς, όπως τώρα, η σταθερότητα απαιτεί μια κυβέρνηση ικανή να αναλαμβάνει δράση και μια αξιόπιστη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο”, τόνισε ο Γερμανός πρόεδρος.

Η κυβέρνηση υπό τον Σοσιαλδημοκράτη Σολτς έχασε νωρίτερα τον Δεκέμβριο την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου, μετά την αποχώρηση των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης ξεκίνησε ουσιαστικά η προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία, με τον επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Φρίντριχ Μερτς, που εμφανίζεται φαβορί να είναι ο νέος καγκελάριος, να κατηγορεί την απερχόμενη κυβέρνηση ότι επέβαλε υπερβολικά πολλούς ρυθμιστικούς κανόνες και περιόρισε την ανάπτυξη.

Οι συντηρητικοί του CDU/CSU διατηρούν άνετο προβάδισμα περισσότερων από 10 μονάδων έναντι του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), σύμφωνα με δημοσκοπήσεις. Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) εμφανίζεται επίσης να προηγείται του SPD, ενώ οι Πράσινοι βρίσκονται στην τέταρτη θέση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος