Γερμανία: Ο μελλοντικός καγκελάριος Σολτς υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Στο δρόμο του υποχρεωτικού εμβολιασμού βρίσκεται η Γερμανία. Ο μελλοντικός καγκελάριος Όλαφ Σολτς τάσσεται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Από  δηλώσεις του τα τελευταία 24ωρα συνάγεται, ότι περιμένει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό από τις αρχές Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου.

Για τη θέσπισή του αναμένεται εντός των επόμενων ημερών μία υπερκομματική πρωτοβουλία βουλευτών στην Ομοσπονδιακή Βουλή. Στην ψηφοφορία θα αρθεί η κομματική υποχρέωση και οι βουλευτές θα μπορούν να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Ο ίδιος ο Όλαφ Σολτς, δήλωσε ότι «ως βουλευτής» θα ψηφίσει υπέρ του γενικού υποχρεωτικού εμβολιασμού».

Ο Σολτς επικαλείται και τη γνώμη συνταγματολόγων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η υποχρεωτικότητα θα ήταν επιτρεπτή και συμβατή με το σύνταγμα. Σε ό,τι αφορά τις ποινές, ο Σολτς πιστεύει ότι η παραβίαση της υποχρεωτικότητας μπορεί να θεωρηθεί πταίσμα και να επισύρει χρηματική ποινή, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Μία σειρά τοπικών πρωθυπουργών, κυρίως της Χριστιανικής Ένωσης ο βαυαρός Μάρκους Ζέντερ και ο «πράσινος» Βίνφριντ Κρέτσμαν, άνοιξαν την περασμένη εβδομάδα τη δημόσια συζήτηση ζητώντας να θεσπιστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός.

Επειδή όμως ο μελλοντικός κυβερνητικός εταίρος, οι Φιλελεύθεροι, είναι επιφυλακτικοί, έως αντίθετοι με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ο Σολτς προτιμά η νομοθετική πρωτοβουλία να μην προέλθει από την κυβέρνηση, αλλά από τη Βουλή.

Άμεσα, τα τρία κόμματα του «σηματοδότη» -SPD, Πράσινοι και FDP- σε συνεργασία με το ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας, επεξεργάζεται σχέδιο νόμου για μια μερική υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους απασχολούμενους σε ειδικές κατηγορίες. Αυτό θα τεθεί προς συζήτηση στη Βουλή ήδη την επόμενη εβδομάδα.

Ανταπόκριση – Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος