Ο υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ προειδοποίησε για έναν σκληρό χειμώνα λόγω της μείωσης των προμηθειών ρωσικού αερίου.
«Η Γερμανία είναι στο σημείο που δεν ήταν ποτέ», διαπιστώνει ο Χάμπεκ στην πολιτική επιθεώρηση «Spiegel». Ακόμα και αν οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου παραμένουν τόσο χαμηλές όσο είναι τώρα, η χώρα οδεύει σε έλλειψη φυσικού αερίου. «Σε κάθε περίπτωση θα υπάρχουν ελλείψεις τον χειμώνα» σίγουρα θα είναι σκληρός αυτός ο χειμώνας», είπε ο Χάμπεκ.
Χθες ενεργοποιήθηκε το δεύτερο επίπεδο κρίσης στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο, το λεγόμενο επίπεδο συναγερμού. Αυτό το σχέδιο έκτακτης ανάγκης δεν έχει ενεργοποιηθεί ποτέ στη Γερμανία. προβλέπει αυστηρή εξοικονόμηση φυσικού αερίου και, ενδεχομένως, προτεραιοποίηση στην κατανομή ποσοτήτων αερίου. Μόνο στο τρίτο στάδιο, όμως, παρεμβαίνει το κράτος στην αγορά.
Ο «πράσινος» υπουργός Οικονομίας επανέλαβε την έκκλησή του σε πολίτες και βιομηχανία και δημόσιες υπηρεσίες για εξοικονόμηση ενέργειας. Αναφέρει και συγκεκριμένα παραδείγματα: Ο ίδιος είχε «μειώσει σημαντικά τον χρόνο του ντους», είπε χαρακτηριστικά ο Χάμπεκ και θα βοηθούσε πολύ αν το χειμώνα οι πολίτες μειώσουν κατά έναν βαθμό τη θέρμανση στο σπίτι.
Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος