Γερμανία: Ανησυχία για ενδεχόμενη πλήρη διακοπή ροής ρωσικού φυσικού αερίου

Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων ανησυχεί για το ενδεχόμενο διακοπής της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου. Αυτό το διάστημα πραγματοποιείται η ετήσια συντήρηση του αγωγού NordStream 1 που μεταφέρει το ρωσικό αέριο. Οι εργασίες αυτές διαρκούν κατά κανόνα δέκα ημέρες, κατά τις οποίες δεν ρέει φυσικό αέριο. Το ερώτημα όμως είναι αν η ρωσική Gasprom θα συνεχίσει την προμήθεια αερίου.

“Αυτό ανησυχεί στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων και προκαλεί σημαντική νευρικότητα σε χιλιάδες βιομηχανικές εταιρείες. Αναρωτιόμαστε αν αυτή η τεχνική συντήρηση θα γίνει πολιτική συντήρηση μεγαλύτερης διάρκειας”, λέει ο επικεφαλής της υπηρεσίας δικτύων Κλάους Μίλερ στις εφημερίδες του ομίλου ενημέρωσης Funke.

Ο Μίλερ απευθύνει έκκληση σε όλους τους ιδιοκτήτες κατοικιών και διαμερισμάτων: “Έλεγχος και ρύθμιση του λέβητα συμπύκνωσης αερίου και των καλοριφέρ είναι αποτελεσματικά μέτρα. Η συντήρηση μπορεί να μειώσει την κατανάλωση αερίου κατά δέκα έως 15%. Αυτό πρέπει να συμβεί τώρα και όχι μόνο το φθινόπωρο.

Σε περίπτωση έλλειψης αερίου ή ηλεκτρικής ενέργειας, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων αναλαμβάνει τη λειτουργία του ομοσπονδιακού διανομέα φορτίου. Στη συνέχεια είναι υπεύθυνη για τη διανομή φυσικού αερίου ή ηλεκτρικής ενέργειας σε στενό συντονισμό με τους φορείς εκμετάλλευσης του δικτύου».

Βάσει του εθνικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης, στο τρίτο αυτό στάδιο εφαρμόζεται προτεραιοποίηση στην προμήθεια φυσικού αερίου. Θα προστατευτούν ιδιαίτερα τα ιδιωτικά νοικοκυριά, νοσοκομεία, γηροκομεία, και στη συνέχεια οι συστημικές εταιρίες παραγωγής π.χ. φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης. Ο Μίλερ τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το ηλεκτρικό ρεύμα και την ηλεκτροδότηση, παρά μόνον με το φυσικό αέριο.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνιστά στις επιχειρήσεις να προμηθευτούν γεννήτριες για περίπτωση ανάγκης.

Στο Αμβούργο, ο αρμόδιος τοπικός υπουργός Περιβάλλοντος Γιενς Κέρσταν ανακοίνωσε ότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα περιοριστεί η ποσότητα ζεστού νερού που διοχετεύεται κεντρικά στα ιδιωτικά νοικοκυριά.

Η εταιρεία κατασκευής καταναλωτικών αγαθών Henkel εξετάζει το ενδεχόμενο να επαναφέρει προσωρινά το μέτρο της εργασίας στο σπίτι για εξοικονόμηση φυσικού αερίου.

«Θα μπορούσαμε τότε να μειώσουμε σημαντικά τη θερμοκρασία στα γραφεία, ενώ οι υπάλληλοί μας θα μπορούσαν να ζεσταθούν στο σπίτι στο κανονικό βαθμό», δήλωσε το αφεντικό της Henkel, Κάρστεν Κνόμπελ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος