Γερμανία: Ο απερχόμενος Ουκρανός πρέσβης θέλει να ζητήσει συγγνώμη από τον Όλαφ Σολτς

Ο απερχόμενος πρέσβης της Ουκρανίας στο Βερολίνο ‘Αντρι Μέλνικ δήλωσε σήμερα διατεθειμένος να ζητήσει συγγνώμη από τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς για τον χαρακτηρισμό «προσβεβλημένο λουκάνικο» που είχε χρησιμοποιήσει, όταν ο τελευταίος αρνήθηκε να μεταβεί στο Κίεβο επειδή η ουκρανική πλευρά θεωρούσε ανεπιθύμητο τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

«Αν ο καγκελάριος με δεχόταν πριν από την αποχώρησή μου, θα του ζητούσα συγγνώμη. Να δούμε, το ελπίζω. Κανονικά, όταν κάποιος (διπλωμάτης) φεύγει, γίνεται δεκτός», δήλωσε ο κ. Μέλνικ στην τηλεόραση της BILD και υπερασπίστηκε την κριτική που ασκούσε για τη διστακτικότητα της γερμανικής κυβέρνησης, κυρίως σχετικά με την αποστολή βαρέων όπλων στην Ουκρανία. «Κάποιες φορές είχα την εντύπωση ότι ήταν απαραίτητο να ανεβάσουμε τους τόνους και ίσως και να ασκήσουμε κριτική. Χωρίς αυτό, νομίζω ότι η γερμανική κοινωνία και η κοινή γνώμη δεν θα είχαν κατανοήσει πλήρως τη σοβαρότητα της κατάστασης», σημείωσε.

Ο ουκρανός διπλωμάτης, ο οποίος ανακλήθηκε στις αρχές Ιουλίου από τον πρόεδρο Βολόντιμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ακόμη ότι αγαπά τη Γερμανία και τον πολιτισμό της και ότι η 8ετής θητεία του στο Βερολίνο υπήρξε «ονειρεμένη» και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η ανάκλησή του να σχετίζεται εν μέρει με την «κατανόηση» που εξέφρασε πρόσφατα για τον ουκρανό εθνικιστή και συνεργάτη των ναζί Στέπαν Μπαντέρα. «Λυπάμαι που αυτή η δήλωση και μετά όλα τα σχόλια οδήγησαν σε κύμα αγανάκτησης. Και λυπάμαι που πολλοί άνθρωποι -είτε στην Πολωνία είτε στη Γερμανία είτε στο Ισραήλ- ένιωσαν πληγωμένοι. Σίγουρα το μετανιώνω, δεν είχα σκοπό να προσβάλω κανέναν (…) Πιστεύω ότι αυτές οι δηλώσεις μπορεί να έπαιξαν κάποιο ρόλο στην ανάκλησή μου. Δεν ξέρω, μπορώ μόνο να υποθέσω», δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά το επαγγελματικό μέλλον του, ο κ. Μέλνικ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ετοιμάζεται να παραμείνει στη διπλωματική υπηρεσία και να πολεμήσει για την Ουκρανία, ενώ απέφυγε να σχολιάσει πληροφορίες που τον θέλουν να αναλαμβάνει θέση υφυπουργού Εξωτερικών. Ερωτώμενος πάντως αν θα πολεμούσε παίρνοντας όπλο, όπως ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, απάντησε: «Είμαι έφεδρος αξιωματικός» και πρόσθεσε ότι επιστρέφοντας στην Ουκρανία θέλει να εκπαιδευτεί εκ νέου στη χρήση όπλων.

Ο ‘Αντριι Μέλνικ επανέλαβε ακόμη ότι η χώρα του χρειάζεται άμεση στρατιωτική στήριξη, ζήτησε μάλιστα τα αμερικανικά drone ακριβείας, όπως αυτά που χρησιμοποιήθηκαν για τον ηγέτη της Αλ Κάιντα στην Καμπούλ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος