Γερμανία Μπούντεσταγκ: Πρώτη αναγνωριστική συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Στη Γερμανία δεν έχει νομικό πλαίσιο για τον γενικό, υποχρεωτικό εμβολιασμό, θα αποκτήσει τώρα εξαιτίας της πανδημίας κορωνοϊού. Η σχετική συζήτηση στην Ομοσπονδιακή Βουλή ξεκίνησε σήμερα.

Από το πρωί η αστυνομία με ισχυρές δυνάμεις έχει αποκλείσει το «κυβερνητικό τετράγωνο» γύρω από την Ομοσπονδιακή Βουλή. Διαδηλωτές κατά των μέτρων για την πανδημία κορωνοϊού έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις με αφορμή την πρώτη «συζήτηση προσανατολισμού» που πραγματοποιείται το απόγευμα στο Μπούντεσταγκ για τη θέσπιση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στη Γερμανία.

Η τρικομματική κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Όλαφ Σολτς δεν έχει ενιαία γραμμή στο θέμα, κυρίως το συγκυβερνών κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) διαφωνεί με το γενικό εμβολιασμό. Για το λόγο αυτόν τα κόμματα της συγκυβέρνησης, Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι,  αποφάσισαν να μην καταθέσουν νομοσχέδιο της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά να αφήσουν τους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός διχάζει οριζόντια τους βουλευτές όλων των κομμάτων. Μία ομάδα βουλευτών γύρω από τον αντιπρόεδρο των Φιλελευθέρων (FDP), Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, είναι κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε οιαδήποτε μορφή.

Η μεγαλύτερη ομάδα βουλευτών – μεταξύ αυτών ο καγκελάριος, Όλαφ Σολτς και ο υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ – τάσσονται υπέρ του εμβολιασμού από τα 18.

Μία τρίτη ομάδα υποστηρίζει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό από τα 50.

Η πρώτη συζήτηση στο Μπούντεσταγκ είναι «αναγνωριστική». Συγκεκριμένα νομοσχέδια θα υποβληθούν στα μέσα Φεβρουαρίου. Αν ολοκληρωθεί η νομοθετική διαδικασία στα μέσα Μαρτίου, θα αποκτήσει και η Γερμανία έναν νόμο για τον γενικό εμβολιασμό του πληθυσμού που θα τεθεί σε ισχύ στα μέσα του ερχόμενου καλοκαιριού.

Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς, Βερολίνο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος