Γερμανία – Μέτρα κατά της ακρίβειας: Μηνιαίο εισιτήριο 9 ευρώ και «έκπτωση στο ρεζερβουάρ»

Από σήμερα, 1η Ιουνίου, στη Γερμανία εφαρμόζεται το μηνιαίο εισιτήριο των 9 ευρώ για αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες με μετρό, λεωφορεία, τραμ, περιφερειακά τρένα, ενιαία σε ολόκληρη τη χώρα. Εξαιρούνται μόνο οι υπερταχείες ICE (Intercity Express).

Ανταπόκριση, Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Το ενιαίο εισιτήριο των 9 ευρώ εφαρμόζεται για τρεις μήνες, είναι μέρος του πακέτου ανακούφισης των πολιτών από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και την εκτίναξη του πληθωρισμού. Υπολογίζεται ότι θα πουληθούν τριάντα εκατομμύρια εισιτήρια τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Μέχρι τώρα έχουν πουληθεί 7 εκατομμύρια εισιτήρια.

Με το εισιτήριο των 9 ευρώ ο στόχος είναι τριπλός: οικονομική ελάφρυνση των πολιτών (το μηνιαίο εισιτήριο μόνο για τις αστικές συγκοινωνίες στο Βερολίνο κοστίζει 86 ευρώ),

Ο κόσμος «εθίζεται» στη χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς, την προστασία του κλίματος.

Το δεύτερο μέτρο είναι η «έκπτωση στο ρεζερβουάρ», η μείωση της φορολογίας σε ντίζελ και βενζίνη. Στόχος του μέτρου είναι να κρατηθεί η τιμή στα καύσιμα κάτω από τα δύο ευρώ.

Ο φορολογικός συντελεστής για τη βενζίνη μειώνεται κατά 29,55 λεπτά το λίτρο, για το ντίζελ κατά 14,04 λεπτά. Αν συμπεριληφθεί και η σχετική μείωση του ΦΠΑ, οι κάτοχοι αυτοκινήτων μπορούν να εξοικονομήσουν συνολικά 35,2 λεπτά ανά λίτρο βενζίνης και 16,7 λεπτά το λίτρο ντίζελ. Σήμερα οι τιμές στο Βερολίνο είναι 1,80-2,00 για τη Βενζίνη, και 1,90-2,10 για το ντίζελ.

Με κάθε γέμισμα του ρεζερβουάρ ο καταναλωτής θα βλέπει τη μείωση στην απόδειξη που θα παίρνει στο βενζινάδικο. Ωστόσο την τελική τιμή πώλησης θα συνεχίζουν να την καθορίζουν οι εταιρίες καυσίμων. Για αυτό και η Υπηρεσία ελέγχου Καρτέλ θα παρακολουθεί πολύ στενά την εξέλιξη των τιμών.

Οικονομολόγοι ασκούν κριτική στο μέτρο. Ο πρόεδρος του οικονομικού ινστιτούτου του Μονάχου ifo Klemens Fuest σημειώνει ότι ωφελεί εκείνους που έχουν μεγάλα αυτοκίνητα και μεγάλη κατανάλωση, και οδηγεί σε αύξησης της κατανάλωσης, ενώ ο γενικός στόχος είναι να μειωθεί η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων.

Το ενιαίο εισιτήριο των 9 ευρώ ήταν η πρόταση των Πρασίνων στο πακέτο που πέρασε η κυβέρνηση του «φωτεινού σηματοδότη». Οι Φιλελεύθεροι πέρασαν τη μείωση της φορολογίας καυσίμων, οι Σοσιαλδημοκράτες την εφ άπαξ οικονομική ενίσχυση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Στη διάρκεια του τρέχοντος έτους θα δοθούν η εφάπαξ ενίσχυση των 300 ευρώ για τους φορολογούμενους, και οι αυξήσεις στο επίδομα τέκνων και στο κοινωνικό επίδομα «Χάρτης IV».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος