Γερμανία – κορωνοϊός: σε δύο εβδομάδες το αποκορύφωμα της όμικρον

Στα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να κορυφωθεί στη Γερμανία το κύμα της πανδημίας κορωνοϊού με τη μετάλλαξη «Όμικρον». Από το δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου θα ανοίξει η προοπτική για χαλάρωση των μέτρων, είπε ο υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, σήμερα στο Βερολίνο. Παρά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, η Γερμανία έχει υπό έλεγχο το κύμα της «Όμικρον» και προστάτευσε τους ηλικιωμένους πολίτες, στους οποίους δείκτης νέων κρουσμάτων είναι χαμηλότερος από τον γενικό δείκτη παγγερμανικά.

Ο Λάουτερμπαχ επισήμανε ότι οι ηλικίες άνω των 60 ετών είναι το μεγάλο πρόβλημα για τη Γερμανία, καθώς παραμένουν πολλοί ανεμβολίαστοι αυτής της κατηγορίας, συγκριτικά τετραπλάσιοι απότι στη Μεγάλη Βρετανία και τριπλάσιοι απότι στην Ιταλία. Ο υπουργός Υγείας συνέστησε τον άμεσο εμβολιασμό και με την αναμνηστική-τρίτη δόση, καλώντας τους πολίτες να μην περιμένουν το εξειδικευμένο στην μετάλλαξη «όμικρον» εμβόλιο, που αναμένεται να διατεθεί από τον Μάρτιο.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ (RKI), καθ. Λότερ Βίλερ, σημείωσε ότι η Γερμανία οδεύει στο αποκορύφωμα του κύματος, καθώς μέσα σε μία εβδομάδα μολύνθηκαν περίπου 890.000 άτομα, σχεδόν το 1% του συνολικού πληθυσμού. To τελευταίο 24ωρο το RKI κατέγραψε 190.148 νέα κρούσματα, 13.000 λιγότερα απότι την Πέμπτη, ο δείκτης έφτασε στα 1073 κρούσματα ανά 100.000 επί επτά ημέρες.

Ο διευθυντής των γιατρών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, καθ. Κρίστιαν Καραγιαννίδης, σημείωσε ότι η πίεση στις ΜΕΘ υποχώρησε κάπως σε σχέση με το αποκορύφωμα του κύματος της μετάλλαξης «Δέλτα», αλλά την τελευταία εβδομάδα καταγράφεται νέα άνοδος του αριθμού των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Μεγάλη είναι η άνοδος στις εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό σε κλινικές. Ο καθ. Καραγιαννίδης, ο οποίος συμμετέχει, όπως και ο καθ. Βίλερ, στην επιτροπή διαχείρισης της κρίσης που έχει συσταθεί στην καγκελαρία του Βερολίνου, έδειξε αισιόδοξος ότι θα αντιμετωπιστεί το σημερινό κύμα. Αλλά έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου για το ερχόμενο φθινόπωρο και τον επόμενο χειμώνα, τονίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν από τώρα μέτρα προετοιμασίας.

Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς, Βερολίνο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος