Γερμανία: Καθυστερεί η πιστοποίηση του αγωγού Nord Stream 2

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων ανέστειλε προσωρινά τη διαδικασία πιστοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 που συνδέει απευθείας τη Γερμανία με την Ρωσία. Χωρίς την πιστοποίηση δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός, η κατασκευή του οποίου έχει αποπερατωθεί. Όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία, μετά τον έλεγχο του φακέλου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πιστοποίηση μπορεί να εξεταστεί, μόνον εάν η εταιρία είναι οργανωμένη βάση του γερμανικού δικαίου. Κατόπιν αυτού, η Nord Stream 2 AG με έδρα την Ελβετία πρόκειται να ιδρύσει θυγατρική εταιρία βάσει του γερμανικού δικαίου για το γερμανικό τμήμα του αγωγού.

Η διαδικασία πιστοποίησης παγώνει μέχρις ότου ολοκληρωθεί η μεταφορά περιουσιακών στοιχείων στη θυγατρική εταιρία, ώστε να είναι σε θέση η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία να ελέγξει τα στοιχεία της θυγατρικής εταιρίας. «Η εταιρία μας θέλει με αυτό το βήμα να διασφαλίσει την τήρηση του ισχύοντος δικαίου και τις προδιαγραφές», ανακοίνωσε η Nord Stream 2, χωρίς άλλες λεπτομέρειες για τη χρονική διάρκεια και τις επιπτώσεις στη λειτουργία του αγωγού.

Ο αγωγός Nord Stream 2 μήκους 1200 χλμ. ανήκει στο ρωσικό όμιλο Gazprom και θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία και άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης, παρακάμπτοντας τις άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, Πολωνία, βαλτικές χώρες, Ουκρανία, οι οποίες προέβαλαν σοβαρές αντιστάσεις στην κατασκευή του.

Πολιτικά ο αγωγός είναι διαφιλονικούμενος και στη Γερμανία. Η απερχόμενη καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ CDU και ο σοσιαλδημοκράτης μελλοντικός καγκελάριος Όλαφ Σολτς στήριξαν την κατασκευή του αγωγού. Αντίθετοι στη λειτουργία του αγωγού είναι οι Πράσινοι και η πρόεδρός τους Αναλένα Μπέρμποκ που πρόκειται να συμμετάσχουν στην μελλοντική κυβέρνηση Σολτς.

Το προσχέδιο κυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων αναφέρει ότι επιδίωξη είναι η «διαφοροποίηση» του μείγματος για την ενεργειακή επάρκεια στη Γερμανία και την Ευρώπη, ενώ «για τα ενεργειακά έργα στη Γερμανία ισχύει το ευρωπαϊκό ενεργειακό δίκαιο».

Σύμφωνα με την Οδηγία της ΕΕ για το φυσικό αέριο, πρέπει να υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ παρόχου φυσικού αερίου και διαχειριστή του δικτύου.

Αν η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία δώσει «πράσινο φως» στον αγωγό, θα ακολουθήσει ο έλεγχος από την Κομισιόν της ΕΕ που μπορεί να διαρκέσει μέχρι τέσσερις μήνες. Στη συνέχεια θα ασχοληθεί εκ νέου η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων της Γερμανίας, η οποία σε διάστημα δύο μηνών θα πρέπει να δώσει την τελική πιστοποίηση για τη λειτουργία του αγωγού.

Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς, Βερολίνο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος