Ο Όλαφ Σολτς νέος καγκελάριος της Γερμανίας

Η Άνγκελα Μέρκελ σε ασυνήθιστη θέση: στην εξέδρα των επισήμων πλέον παρακολούθησε την εκλογή του διαδόχου της στην Καγκελαρία μετά από 16 χρόνια. Μαζί της ένας πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας και τρεις πρώην πρόεδροι της Βουλής.

Σήμερα ήταν η μεγάλη ημέρα του Όλαφ Σολτς. Η Ομοσπονδιακή Βουλή τον εξέλεξε τον σοσιαλδημοκράτη πολιτικό καγκελάριο της Γερμανίας με τις ψήφους 395 βουλευτών,  26 πάνω από την απόλυτη πλειοψηφία που χρειαζόταν για την εκλογή του. Αλλά και 21 ψήφους λιγότερους από τους βουλευτές 416 βουλευτές που διαθέτουν τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού του «Σηματοδότη».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, επέδωσε στον Σολτς την επίσημη εντολή, για να ακολουθήσει η ορκωμοσία του νέου καγκελάριου στη Βουλή.

Ο Σολτς, είναι ο πρώτος καγκελάριος μετά το 2005, που είχε εκλεγεί η Άνγκελα Μέρκελ. Είναι επίσης ο τέταρτος σοσιαλδημοκράτης που γίνεται καγκελάριος μεταπολεμικά μετά τον Βίλι Μπράντ, τον Χέλμουτ Σμιντ και τον Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Είναι και η μέρα των νέων υπουργών 16 συνολικά, οχτώ γυναίκες – οχτώ άντρες από τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού Σοσιαλδημοκράτες – Πράσινοι – Φιλελεύθεροι. Η συγκατοίκηση των τριών κομμάτων σε ομοσπονδιακό επίπεδο είναι πρεμιέρα με τη σημερινή πανηγυρική έναρξη της θητείας της. Η δουλειά του νέου καγκελάριου και της νέας κυβέρνησης έχει ήδη αρχίσει υπό την πίεση της πανδημίας κορωνοϊού που πιέζει για άμεση λήψη μέτρων.

Μεθαύριο Παρασκευή ο νέος καγκελάριος θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσκεψη στο εξωτερικό. Θα επισκεφθεί το Παρίσι για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς, Βερολίνο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος