Γερμανία: Η Μπούντεσταγκ αναγνώρισε ως γενοκτονία το «Holodomor»

Array

Η Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας αναγνώρισε ως γενοκτονία το «Holodomor», τον θανατηφόρο λιμό στην Ουκρανία την δεκαετία του 1930, ο οποίος είχε εκατομμύρια θύματα. O λιμός που ήταν αποτέλεσμα πολιτικών αποφάσεων της τότε ηγεσίας της Σοβιετικής Ένωσης υπό τον Στάλιν χαρακτηρίζεται ως «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Η πλειοψηφία των βουλευτών του Μπούντεσταγκ τάχθηκε υπέρ της πρότασης που είχαν καταθέσει από κοινού ο κυβερνητικός συνασπισμός (SPD, Πράσινοι, FDP) και η Χριστιανική Ένωση CDU/CSU ως αξιωματική αντιπολίτευση. Με την απόφαση αναγνωρίζεται ως γενοκτονία ο «Μεγάλος Λιμός», τον οποίο επέβαλε ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Στάλιν στην Ουκρανία την περίοδο 1932-1933, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περίπου τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι. Στάση αποχής τήρησαν το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) και η Αριστερά (Die Linke).

Το ψήφισμα του Μπούντεσταγκ διευκρινίζει ότι την ευθύνη για τους μαζικούς θανάτους είχε η πολιτική ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης επί Στάλιν και ως εκ τούτου πρόκειται για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, πως πρέπει να υπάρξει μέριμνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ούτως ώστε να γίνει γνωστός ευρύτερα ο “Μεγάλος Λιμός» της Ουκρανίας και να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη ως προς το θέμα αυτό.

Την απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι μιλώντας για μια «απόφαση υπέρ της δικαιοσύνης και της αλήθειας», που στέλνει «το πολύ σημαντικό μήνυμα προς πολλές άλλες χώρες στον κόσμο, πως ο ρωσικός ρεβανσισμός δεν θα καταφέρει να ξαναγράψει την ιστορία»

Ανταπόκριση από Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος