Η γερμανική κυβέρνηση μειώνει τις προγνώσεις για την οικονομία

Η γερμανική κυβέρνηση μείωσε σημαντικά τις προβλέψεις της για την πορεία της οικονομίας, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης. Ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ παρουσίασε στο Βερολίνο την φθινοπωρινή έκθεση, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση αναμένει μόνο μικρή οικονομική ανάπτυξη 1,4% φέτος, ενώ την ερχόμενη χρονιά θα περάσει σε ύφεση -0,4%. Αντίθετα, για το 2024 ανάπτυξη της τάξεως του 2,3%.

Σημειώνεται ότι στην εαρινή πρόβλεψη η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθούσε να αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,2% φέτος και 2,5% το επόμενο έτος.

«Αυτή τη στιγμή βιώνουμε μια σοβαρή ενεργειακή κρίση, η οποία γίνεται όλο και περισσότερο οικονομική και κοινωνική κρίση», εξήγησε ο «πράσινος» υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. Υπεύθυνο της κρίσης κατέστησε τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και την επίθεση στην Ουκρανία.

Η Ρωσία είχε σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα οι τιμές της ενέργειας εξακολουθούν να είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, γεγονός που επιβράδυνε τη βιομηχανική παραγωγή. Η απώλεια αγοραστικής δύναμης οδηγεί σε μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία πιθανότατα θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος. Ο πληθωρισμός αναμένεται να κυμανθεί στο 8,0% το τρέχον έτος και στο 7,0% το επόμενο έτος. Ενθαρρυντικό είναι ότι η αγορά εργασίας δείχνει να έχει αντοχές και δεν αναμένεται έκρηξη της ανεργίας.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ένα πακέτο έως και 200 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων στην αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας. Το προγραμματισμένο «φρένο στην τιμή αερίου» θα χρηματοδοτηθεί από το ταμείο αυτό και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργού Χάμπεκ, αυτό θα περιορίσει την αύξηση των τιμών καταναλωτή το επόμενο έτος.

Ανταπόκριση – Γερμανία: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος