Γερμανία – Η ακροδεξιά στροφή της Ιταλίας κακή είδηση για την Ευρώπη

Array

Ανταπόκριση από το Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Από τη Γερμανία, τα συγχαρητήρια στη Τζιόρτζια Μελόνι ήρθαν από την πολιτικά ομογάλακτη πρόεδρο του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία», Άλις Βάιντελ. Ομογάλακτη πολιτικά μεν, αλλά με τη διαφορά ότι η Γερμανίδα έχει τραβήξει διαχωριστική γραμμή με το ναζιστικό παρελθόν του Χίτλερ, ενώ η Μελόνι δεν αποκήρυξε το φασισμό του Ντούτσε.

Κατά τα άλλα, η ιστορική νίκη της ακροδεξιάς στην Ιταλία, μετά τη Σουηδία πρόσφατα, και τις γνωστές χώρες Ουγγαρία, την Πολωνία «δεν είναι καλή είδηση για την Ευρώπη», σχολίασε η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, «οι ακροδεξιοί λαϊκιστές παίρνουν στα χέρια τους το παιχνίδι με τις Βρυξέλλες, στήνουν μέτωπο σε κρίσιμα θέματα όπως μεταναστευτικό, ελευθερία του τύπου, κράτος δικαίου».

Βέβαια, όταν πρόκειται για χρήματα τρέχουν στην Ευρώπη. Η Ιταλία χρειάζεται την Ευρώπη. Και αυτήν τη φορά τα λεφτά είναι πολλά. Στη Γερμανία καταγράφουν ότι η Μελόνι «δεν μιλάει πλέον, όπως παλαιότερα, για έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ». Αυτή είναι η καθησυχαστική διαπίστωση, όπως και το γεγονός ότι τα τρία ακροδεξιά κόμματα έχουν μεταξύ τους σημαντικές προγραμματικές και πολιτικές διαφορές.

Σημαντικότερη προς το παρόν είναι η διαφορετική στάση που έχουν έναντι του Πούτιν και του πολέμου στην Ουκρανία. Σε αντίθεση με τον θαυμαστή του Πούτιν, Ματέο Σαλβίνι, και τον φίλο του Πούτιν από τα πάρτι «μπούνγκα-μπούνγκα», Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η Τζόρτζια Μελόνι καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ευθυγραμμίζεται με τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία.

Η προσδοκία του Βερολίνου είναι ότι η Ιταλία δεν θα σπάσει το ευρωπαϊκό μέτωπο κατά του Πούτιν, η διατήρηση του οποίου είναι σήμερα μείζονος σημασίας για την ΕΕ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος