Γερμανία – Γαλλία: Χαοτική παραμένει η κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Η κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ παραμένει χαοτική προειδοποιούν Γερμανία και Γαλλία. Γερμανικό στρατιωτικό αεροσκάφος αναχώρησε από την Καμπούλ με μονάχα 7 Αφγανούς υπηκόους και ένα δεύτερο γερμανικό αεροσκάφος μπόρεσε να απογειωθεί με 125 ανθρώπους, μεταξύ αυτών Αφγανοί, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας. Το βασικό πρόβλημα στην επιχείρηση απομάκρυνσης από την Καμπούλ είναι να φθάσει κανείς στο αεροδρόμιο, επισημαίνει και η γαλλική κυβέρνηση.

Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί, ανέφερε πως η πρώτη πτήση με 40 ανθρώπους, Γάλλους, Αφγανούς και πολίτες άλλων εθνικοτήτων, προσγειώθηκε σε αεροδρόμιο του Παρισιού, ωστόσο προειδοποίησε ότι η κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ παραμένει χαοτική και η πρόσβαση στο αεροδρόμιο είναι εξαιρετικά δύσκολη».

«Η γαλλική πρεσβεία λειτουργεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ»

Είναι «πάρα πολύ νωρίς» για να αποφασιστεί η παραμονή ή όχι της πρεσβείας της Γαλλίας στην Καμπούλ, τόνισε στο μεταξύ, η γαλλική διπλωματία, ανακοινώνοντας ότι η γαλλική πρεσβεία παραμένει λειτουργική ακόμα κι αν έχει μεταφερθεί στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας καθώς και με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο εκπρόσωπός της.

«Γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ έχουν εγκατασταθεί σημεία ελέγχου από τους Ταλιμπάν προκειμένου να ελέγχουν την πρόσβαση», ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνοντας πάντως ότι οι Ταλιμπάν διευκολύνουν την αποχώρηση ξένων υπήκοων.

«Συνεργαζόμαστε με τις ΗΠΑ ιδιαιτέρως, όμως επίσης και με άλλους εταίρους για να διασφαλίσουμε ότι Αφγανοί θα μπορούν επίσης να έρθουν στο αεροδρόμιο», είπε ο Χάικο Μάας. «Για εκείνους, η κατάσταση είναι πολύ πιο επικίνδυνη, διότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα τους επιτραπεί να περάσουν από τα σημεία ελέγχου των Ταλιμπάν» πρόσθεσε.

Γραμμή επικοινωνίας ΗΠΑ- Ταλιμπάν

Ηνωμένες Πολιτείες ενίσχυσαν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ για να επιταχύνουν το ρυθμό των αναχωρήσεων, μετά τη δημιουργία γραμμής επικοινωνίας μεταξύ των Αμερικανών στρατιωτικών που εγγυώνται την ασφάλεια στον διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης του αεροδρομίου της Καμπούλ και των Ταλιμπάν που ελέγχουν την αφγανική πρωτεύουσα.

Χίλιοι Αμερικανοί στρατιώτες έφθασαν τη νύχτα και σχεδόν 800 άνθρωποι έχουν αναχωρήσει από το βράδυ της Δευτέρας, ανάμεσά τους 165 Αμερικανοί.

Στόχος είναι μια πτήση ανά ώρα “κατά τη διάρκεια των επόμενων 24 ωρών”, είπε Αμερικανός αξιωματικός. “Στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας, υπολογίζουμε 5.000 με 9.000 αναχωρήσεις ημερησίως”, πρόσθεσε ο στρατηγός Τέιλορ.

Το Βερολίνο υπολογίζει σε περίπου 2.500 τους ντόπιους υπαλλήλους, με τις οικογένειές τους, που εργάστηκαν με τα γερμανικά στρατεύματα ή την πρεσβεία και πρέπει να φύγουν από τη χώρα. Σε αυτόν τον αριθμό προστίθενται, σύμφωνα με το Βερολίνο, περίπου 2.000 μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων ή μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, που είναι υποψήφια για αποχώρηση. Με τις οικογένειές τους, ο αριθμός φθάνει τους 10.000 ανθρώπους.

Ο βελγικός στρατός ανακοίνωσε στο μεταξύ ότι θα διαθέσει 4 μεταγωγικά αεροσκάφη, καθώς και εξειδικευμένες ομάδες για την επιχείρηση εκκένωσης από το Αφγανιστάν.

Ήδη, το πρώτο στρατιωτικό αεροπλάνο, ένα Falcon 7-Χ, έχει ήδη απογειωθεί από το Βέλγιο, με προορισμό το Ισλαμαμπάντ, την πρωτεύουσα του Πακιστάν, από όπου θα εκτελέσει πτήσεις προς το Αφγανιστάν για τις επιχειρήσεις εκκένωσης.

ΗΠΑ: Δημοσκόπηση -«καταπέλτης»

Μπροστά στις εικόνες απόγνωσης που έρχονται από την Καμπούλ μετά τη νίκη των Ταλιμπάν, η στήριξη των Αμερικανών στην απόσυρση των στρατευμάτων τους από το Αφγανιστάν κατέρρευσε και οι μισοί από τους ερωτηθέντες αποδοκιμάζουν τον τρόπο διεξαγωγής της αποχώρησης από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Μονάχα το 49% των 1.999 ψηφοφόρων που ερωτήθηκαν από το Politico και τη Morning Consult, το διάστημα 13 έως 16 Αυγούστου, στήριζε την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να εγκαταλείψει τη χώρα έναντι 69% τον Απρίλιο, όταν ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι όλοι οι Αμερικανοί στρατιώτες θα φύγουν από το Αφγανιστάν έως τις 11 Σεπτεμβρίου.

Το 51% των ψηφοφόρων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση επικρίνει τον τρόπο με τον οποίο ο Τζο Μπάιντεν διαχειρίστηκε το θέμα της αποχώρησης.

Και το 45% εκτιμά πως οι ΗΠΑ δεν θα έπρεπε να αποσύρουν τα στρατεύματά τους, εάν αυτή η αποχώρηση επέτρεπε στους Ταλιμπάν να ανακτήσουν τον έλεγχο της χώρας, όπως ακριβώς συνέβη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος