Γερμανία: Φρένο στην τιμή αερίου και ηλεκτρικού από τον Ιανουάριο

Array

Η Γερμανία ενεργοποιεί από τον Ιανουάριο το «φρένο» στην τιμή φυσικού αερίου και ηλεκτρικού για ιδιώτες και επιχειρήσεις. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την ενεργοποίηση του μέτρου από τον επόμενο Μάρτιο.

Το φρένο στις ανατιμήσεις ενέργειας πρέπει να είναι απλό στην εφαρμογή του και να επιβραβεύει την εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης με το νομοσχέδιο που κατέθεσε σήμερα. Προβλέπει μάλιστα ότι θα καλυφθεί αναδρομικά από τον Ιανουάριο το διάστημα μέχρι τον Μάρτιο που θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή.

Τα ιδιωτικά νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα προστατευθούν από τις υπερβολικές αυξήσεις τιμών για ολόκληρο το έτος 2023 έως την άνοιξη του 2024. Οι καταναλωτές θα πιστωθούν με αναδρομική ελάφρυνση για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2023.

Τα νομοσχέδιο της κυβέρνησης ορίζει ότι η τιμή του φυσικού αερίου για το 80 τοις εκατό της κατανάλωσης του προηγούμενου έτους θα περιοριστεί στα 12 σεντς ανά κιλοβατώρα. Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τους ιδιώτες καταναλωτές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα περιοριστεί επίσης στα 40 σεντς ανά κιλοβατώρα για το 80% της κατανάλωσης του προηγούμενου έτους.

Ανώτατα όρια τιμών σχεδιάζονται και για μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις.

Η Ομοσπονδιακή Βουλή έχει ήδη αποφασίσει μια εφάπαξ πληρωμή για τους πελάτες φυσικού αερίου, η οποία θα καταβληθεί αυτόν τον Δεκέμβριο. Το φρένο για την συγκράτηση των τιμών ενέργειας θα ισχύσει μέχρι τον Απρίλιο του 2024 και θα χρηματοδοτηθεί από το ταμείο των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποφάσισε η γερμανική κυβέρνηση για το διάστημα μέχρι τον επόμενο ενάμιση χρόνο.

Ανταπόκριση – Βερολίνο: Γιώργος Παππάς ΕΡΤ 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος