Γερμανία: Ενισχύει με όπλα την Ουκρανία και προχωρά στην ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία

Στη Γερμανία, ο πόλεμος της Ουκρανίας και οι συνέπειές του, ήταν στο επίκεντρο της διήμερης σύσκεψης του υπουργικού συμβουλίου της Γερμανίας, όπου για άλλη μια φορά ο υπουργός οικονομίας Χάμπεκ επανέλαβε τις προειδοποιήσεις για αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου, μετά το ευρωπαϊκό εμπάργκο.

Ο καγκελάριος Σολτς διαπίστωσε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπολόγισε εντελώς λάθος τον βάναυσο επιθετικό του πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Για παράδειγμα, ο πόλεμος οδήγησε σε μεγαλύτερη σύσφιξη των σχέσεων των εταίρων στο ΝΑΤΟ. Επίσης, οι δημοκρατικοί εταίροι προμήθευσαν με οπλισμό την Ουκρανία και χορήγησαν μεγάλη οικονομική βοήθεια. «Η Γερμανία συμμετέχει σ΄αυτά και θα συνεχίσει να το κάνει, λαμβάνοντας πάντα τις αποφάσεις που είναι σωστές και κατάλληλες την συγκεκριμένη στιγμή», είπε ο Σολτς.

Για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας, η Γερμανία είναι σε στενό συντονισμό με τους δυτικούς εταίρους. «Ενεργούμε απολύτως με την πολιτική πρακτική που ακολουθούν οι σύμμαχοι Αμερικανοί, Βρετανοί, Γάλλοι, Ιταλοί», είπε ο Σολτς. «Τα αντιαεροπορικά συστήματα και το πυροβολικό παίζουν σε αυτήν τη φάση του πολέμου σημαντικό ρόλο για την Ουκρανία», είπε Σολτς. Για τον λόγο αυτόν η Γερμανία διαθέτει τα άρματα Gepard, και προσφέρει εκπαίδευση των Ουκρανών στα αμερικανικά συστήματα, ενώ είναι σε συνεννόηση και με την Ολλανδία.

Ο υπουργός Οικονομίας, αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ, εκτίμησε ότι ο περιορισμός της προσφοράς πετρελαίου στις αγορές εξαιτίας του εμπάργκο της ΕΕ στη Ρωσία θα οδηγήσει κατ΄αρχήν σε υψηλότερες τιμές. Ο καγκελάριος Σολτς σημείωσε ότι οι εξαιρέσεις από το εμπάργκο πετρελαίου για την Ουγγαρία και τη Σλοβακία «δεν αποτελούν επικίνδυνο προηγούμενο, αλλά στην πραγματικότητα μια ρεαλιστική συνέχεια της πολιτικής που έχουμε αναλάβει όλοι μαζί μέχρι τώρα».

Η Γερμανία έχει δρομολογήσει την απεξάρτηση από τη Ρωσία, προχώρησε στην απεξάρτηση από τον άνθρακα, ακολουθεί το πετρέλαιο και θα ακολουθήσει το φυσικό αέριο, σημείωσε ο καγκελάριος.

Η γερμανική κυβέρνηση δρομολόγησε ήδη δύο πακέτα ανακούφισης για τις συνέπειες του πολέμου, που «καλύπτουν το 90% των πρόσθετων επιβαρύνσεων από την αύξηση των τιμών ενέργειας» είπε ο υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ. Ο Λίντνερ απέρριψε τη φορολόγηση των «υπερκερδών», τονίζοντας ότι δεν είναι εφικτό να προσδιοριστεί, τί είναι υπερκέρδος. Παρέπεμψε επ΄αυτού στο παράδειγμα της ενέργειας από τα αιολικά πάρκα, τα οποία η κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει και να στηρίξει.

Ανταπόκριση – Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος