Ανταπόκριση από το Παρίσι: Θωμαΐς Παπαϊωάννου
τεχνολογικών κολοσσών, ευρωπαική άμυνα, κτλ.
Κυριαρχεί η ανησυχία οτι μπαίνουμε σε μακρά περίοδο αστάθειας και από τις δύο πλευρές του Ρήνου: η Γερμανία με υπηρεσιακή κυβέρνηση, ο Εμμανουέλ Μακρόν σε προεκλογική καμπάνια που προβλέπεται αδυσώπητη και απρόβλεπτη.
Προς την πλευρά του Λάσκετ «κοιτά» ο Μπόρις Τζόνσον
Ανταπόκριση από το Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη
Η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι «ισχυροί και ομοϊδεάτες παγκόσμιοι εταίροι» που «μοιράζονται ένα στρατηγικό όραμα για ευρύτερα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας». Αυτή ήταν η κοινή δήλωση Τζόνσον και Μέρκελ κατά την αποχαιρετιστήρια επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στο Λονδίνο τον περασμένο Ιούνιο.
Ωστόσο το Ηνωμένο Βασίλειο μετρά 16 χρόνια λανθασμένων εκτιμήσεων στα πλαίσια της ΕΕ και από τους 5 πρωθυπουργούς του στην διάρκεια της θητείας της Άγκελα Μέρκελ.
Η Ντάουνινγκ Στριτ κοιτάει ήδη προς τον πιθανό διάδοχο της Μέρκελ, τον ηγέτη του CDU, Αρμίν Λασκέτ, πυροδοτώντας φιλοδοξίες για την διμερή σχέση.
Ο Τζόνσον ελπίζει ότι στο πρόσωπο του Λάσκετ η Βρετανία θα έχει έναν πιο σταθερό φίλο στην καγκελαρία και θα ανοίξει ξανά την διαπραγμάτευση για το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας.
Η διμερής συμφωνία εξωτερικής πολιτικής που υπέγραψαν Τζόνσον & Μέρκελ ανεβάζει τις προσδοκίες στο Λονδίνο καθώς εκτιμάται ότι υπάρχει σαφής επιθυμία από το Βερολίνο να συνεργαστεί στενά με το Ηνωμένο Βασίλειο, ιδίως σε θέματα όπως η ασφάλεια, όπου οι δυνατότητες της ΕΕ παραμένουν περιορισμένε
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος