Γερμανία: Έκκληση ανθρωπιστικών οργανώσεων για υποδοχή προσφύγων από την Ελλάδα

Βερολίνο/Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Ανθρωπιστικές και κοινωνικές οργανώσεις στη Γερμανία καλούν τη γερμανική κυβέρνηση να δεχτεί πρόσθετους πρόσφυγες από την Ελλάδα και να προωθήσει στην ΕΕ μία κοινή ευρωπαϊκή λύση στην κατανομή των προσφύγων.

Με αφορμή το Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, συνολικά 14 οργανώσεις υπογράφουν τη σχετική δήλωση, μεταξύ αυτών οι Amnesty International, terre des homes, World Vision, Equal Rights beyond, Diakonie, Caritas, AWO, Der Paritätische Gesamtverband, Γιατροί χωρίς Σύνορα, Pro Asyl, Save the Children.

Στη δήλωση ασκείται κριτική και στις συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες. «Παρά τα σημαντικά χρηματικά ποσά και την παρασχεθείσα βοήθεια, οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στους καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά είναι καταστροφικές, τόσο σχετικά με τις συνθήκες υποδοχής, όσο και με την πρόσβαση στο σύστημα ασύλου», αναφέρεται στη δήλωση. Επισημαίνεται ότι λείπουν κατάλληλα καταλύματα και δεν παρέχεται η απαραίτητη ιατρική φροντίδα, ενώ παιδιά για χρόνια δεν έχουν πρόσβαση σε δομές εκπαίδευσης.

Σε ένα πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων από την Ελλάδα στη βάση μίας «συμμαχίας προθύμων» που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της Γερμανίας συμμετείχαν 16 κράτη-μέλη της ΕΕ. Στα μέσα Απριλίου η Γερμανία ολοκλήρωσε την υποδοχή προσφύγων από την Ελλάδα. Σύμφωνα με το γερμανικό Υπουργείο Εσωτερικών, μέσα σε ένα χρόνο μεταφέρθηκαν στη Γερμανία 2.662 πρόσφυγες από τη Λέσβο και τα άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίο, ασυνόδευτα ανήλικα και άρρωστα παιδιά με τις οικογένειές τους.

«Λόγω του τεράστιου και – σε ευρωπαϊκή σύγκριση – μοναδικού ενδιαφέροντος της κοινωνίας των πολιτών στη Γερμανία για την υποδοχή περισσότερων προσφύγων», τονίζουν οι οργανώσεις, «η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει να προπορεύεται σε διαδικασίες υποδοχής και διαμονής με τάξη και αξιοπρέπεια».

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ασκούν επίσης κριτική στην κατασκευή ημίκλειστων κέντρων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ» με τη μορφή των ‘πιλοτικών έργων’. Επισημαίνεται σχετικά ότι «υπό τις συνθήκες αυτές, δεν είναι δυνατές δίκαιες διαδικασίες ασύλου».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ