Γερμανία – Ε.ΟΝ ενεργειακή: Πρέπει να προετοιμαστούμε για διακοπή ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία

Βερολίνο – Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Ο επικεφαλής της ενεργειακής εταιρείας E.ON, Leonhard Birnbaum, προειδοποίησε ότι η προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου μπορεί να σταματήσει ανά πάσα στιγμή και έκανε έκκληση για συντονισμένη δράση στην Ευρώπη σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει σοβαρά στο ερώτημα για πόσο ακόμα θα ρέει το ρωσικό φυσικό αέριο προς τη Γερμανία, είπε ο Μπιρνμπάουμ σε συνέντευξη στην «Frankfurter Allgemeine Zeitung». Αλλά «η κατάσταση είναι σοβαρή, πρέπει να προετοιμαστούμε αναλόγως. Πρέπει να περιμένουμε μια διακοπή παράδοσης ανά πάσα στιγμή. Δεν έχει σχεδόν καμία σημασία αν θα γίνει τον Μάιο ή το φθινόπωρο”, σημείωσε.

Ο επικεφαλής της Ε.ΟΝ. τόνισε ότι τα υπάρχοντα σχέδια έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να προσαρμοστούν στην τρέχουσα κατάσταση και για να γίνει αυτό, «χρειαζόμαστε οπωσδήποτε καλύτερο ευρωπαϊκό συντονισμό». Η Ρωσία είχε διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία μετά την απαίτηση της Ρωσίας να πληρωθεί για τις προμήθειες φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ο Birnbaum έκανε έκκληση για αλληλεγγύη στην Ευρώπη. «Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε να συμβεί το ίδιο με τις μάσκες κορoνοϊού, όταν κάθε χώρα σκέφτονταν μόνο τα δικά της συμφέροντα», είπε. Προειδοποίησε ότι «αν ο καθένας φρόντιζε μόνο τις δικές του αποθήκες, δεν θα υπάρχει πλέον ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου – φυσικά ούτε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Αποθέματα εκτάκτου ανάγκης συνιστά η υπουργός Εσωτερικών

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος